« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci

Zubna proteza Winstona Churchilla ide na prodaju

Prva kopija proteze izložena je u muzeju Royal College of Surgeons, dok je treća pokopana zajedno s Churchillom 1965. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

dražba

,

stanje Drage Gabrića

,

virusi za Maca

Zubna proteza britanskog premijera Winstona Churchila, posebno izrađena kako bi umanjila njegovo urođeno 'šuškanje' pri govoru, bit će ovoga mjeseca ponuđena na dražbi. Proteza, koju u jednoj aukcijskoj kući procjenjuju na 4000 do 5000 funta (34 do 42 tisuće kuna), prodaje sin zubnog tehničara koji ju je izradio.

Prva kopija proteze izložena je u muzeju Royal College of Surgeons, dok je treća pokopana zajedno s Churchillom 1965. godine. Prema dokumentima iz muzeja, proteza je "pažljivo izrađena kako bi Churchill zadržao svoj karakterističan način govora - namjerno naglašavanje riječi da bi smanjio urođeni sigmatizam.

"Churchill je živio u strahu da će izgubiti svoje umjetne zube, pa prema tome i svoj način govora, te je rezervnu protezu uvijek imao pri ruci", piše u dokumentima.Zubna proteza posljednja je od Churchillovih privatnih predmeta koji će se naći na dražbi. Početkom godine, jedna napola popušena cigara legendarnog britanskog premijera prodana je za 4500 funta. (hina/metro-portal)

20.07.2010. 18:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh