« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UŽASI UGANDE

Žrtvuju djecu u crnomagijskim obredima

BBC-jeva istraga ljudskih žrtvovanja u Ugandi došla je do dokaza koji sugeriraju da su ritualna ubojstva djece češća nego što vlasti pretpostavljaju

Žrtvovanje djece u crnomagijskim obredima
Žrtvovanje djece u crnomagijskim obredima (BBC)
Više o

djeca

,

Uganda

,

crna magija

,

žrtvovanje ljudi

Naime, jedan vrač priznao je kako njegovi klijenti regularno hvataju djecu te njihovu krv i dijelove tijela žrtvuju duhovima.

Vlada Ugande navodi  kako je ljudsko žrtvovanje u porastu, a zločini se dovode u vezu sa sve većim rastom blagostanja i razvojem, te vjerovanjem kako vradžbine mogu pomoći ljudima da se brzo obogate.

˝Klijenti često otimaju djecu. Donose mi srce i krv kako bi ih žrtvovao duhovima. Donose ih u malim posudama te ih smještaju ispod drveta iz kojeg dopiru glasovi duhova. U prosjeku mi donose žrtvu tri puta tjedno˝, objašnjava vrač. Zanijekao je direktno sudjelovanje u ubojstvima, tvrdeći kako se duhovi obraćaju direktno klijentima.

Dodao je kako mu plaćaju 500.000 ugandskih šilinga (oko 1600 kuna) za konzultacije, no većina novca odlazi njegovom šefu, koji vodi nacionalnu mrežu vračeva.

Šef ureda ugandske policije za ljudske žrtve i krijumčarenje ljudi, Moses Binoga, dodaje kako je policija 2009. imala 26 slučajeva povezanih s žrtvovanjem djece, u usporedbi s 2007. kada ih je bilo samo tri. ˝Također imamo prijavljeno 120 odraslih i djece koji su nestali i ne zna se što se s njima dogodilo. Ne možemo isključiti da su žrtvovani u takvim obredima.˝

U međuvremenu, jedan je drugi bivši vrač koji sada vodi kampanju protiv žrtvovanja djece, priznao po prvi put kako je osobno ubio 70 ljudi, uključujući i vlastitog sina. Polino Angela nagovorio je 2400 vračeva da odustanu od svojih aktivnosti od kada se i sam preobratio 1990.

Angela je prvi put bio iniciran u ceremoniji u Keniji, gdje je žrtvovan 13-godišnji dječak. ˝Dječak je rasporen nožem, a njegova utroba stavljena je na mene˝, prisjeća se. Kada se vratio u Ugandu, nadređeni su mu naredili da mora ubiti vlastinog sina, kojemu je tada bilo 10-godina. ˝Prevario sam ženu te osigurao da nema nikog dok to ne obavim˝, dodaje.

Upitan dali se boji što bi ga mogli osuditi za ubojstvo 70 ljudi Angela odgovara: ˝Bio sam u svim crkvama i poznaju me kao borca protiv crne magije. Stoga mislim da mi je to dovoljan alibi.˝

U nekim slučajevima protiv vračeva, policija kao svjedoke koristi djecu koja su preživjela otmicu. Jedan od njih je 3-godišnji Mukisa koji je preživio nakon što mu je napadač odrezao spolovilo. Preživio je samo zahvaljujući brzoj reakciji kirurga, a kasnije je priznao policiji da ga je mučio susjed koji se bavi vradžbinama.

˝Svaki put kad ga pogledam pitam se kakva će biti njegova budućnost. Čovjek bez penisa...kako će ga društvo prihvatiti?˝, pita se njegova majka.

08.01.2010. 09:55:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh