« Svijet
objavljeno prije 12 godina
IZBJEGAVANJE TUŽBE

Žrtve mučenja u Guantanamu dobile odštetu od Velike Britanije

Britanci su žrtvama mučenja u Guantanamu isplatili ukupno pet milijuna funti odštete kako bi izbjegli sudsku tužbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Guantanamo

,

mučenje zatvorenika

Britanska je vlada u utorak objavila da je isplatila velike kompenzacije šesnaestorici nekadašnjih zatvorenika iz zatvora u bazi Guantanamo, i na taj je način izbjegla skupu sudsku tužbu za mučenje.

Iako iznosi nisu objavljeni, BBC kaže kako je ukupno riječ o pet milijuna funta. Kad je u parlamentu objavljen taj "povjerljivi" ugovor, ministar pravosuđa Kenneth Clarke rekao je da ta izvansudska nagodba o odšteti nije "priznanje moguće krivnje".

Dogovor o odšteti utire put nezavisnoj istrazi jer su glasne tvrdnje da je Britanija sudjelovala u mučenju zatvorenika, rekao je Clarke. "U dogovoru o isplati odšteta nema priznanja moguće krivnje", naglasio je.

Parlament je jedinstven u potpunom odbijanju mučenja i maltretiranja", rekao je u Donjem domu parlamenta. Po njegovim riječima, pravna bitka koju su pokrenula 12 bivših zatvorenika mogla je stajati ukupno pedeset milijuna funta, što je oko 435 milijuna kuna.

Alternativa plaćanju bila bi duga i izrazito skupa parnica u nesigurnu pravnom okruženju u kojem vlada ne bi bila sigurna da će moći obraniti ministarstva i obavještajne službe, a da ne ugrozi nacionalnu sigurnost", rekao je Clarke.(hina/metro-portal)

16.11.2010. 23:05:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh