« Život
objavljeno prije 13 godina
OKRUTNA PRIRODA

Zombiji doista postoje

POGLEDAJTE VIDEO - Parazitska gljivica ima sposobnost preuzeti um i tijelo mrava...

Fotografija vijesti
Više o

Tajland

,

Mravi

,

zombiji

,

paraziti

,

gljivica

Gljivica, inače vrste Ophiocordyceps, pronađena je u mravima tesarima koji žive u tajlandskim kišnim šumama. Ona kontrolira njihov živčani sustav samo s jednom namjerom: kako bi pomogli njenoj reprodukciji. Kako se gljivica širi tijelom mrava, on se počinje čudno ponašati sve dok na posljetku ne ugine s čeljusti pričvršćenom oko peteljke lista u savršenom položaju koji omogućuje parazitu da se dalje razvija.

Istraživači su otkrili da je ukupno 16 mrava napustilo koloniju i uginulo nakon što su zagrizli u peteljku, a svi u gotovo isto doba dana, odnosno podne. "Ovo sinkronizirano ponašanje zombi mrava doista je intrigantan fenomen. Ipak, iako mravi dođu u željeni položaj u podne, u stvari ne umiru sve do zalaska sunca. Očito ova strategija osigurava gljivicama dugu prohladnu noć tijekom koje doslovce probiju iz glave mrava kako bi rasle na peteljki", objašnjava David Hughes, istraživač sa Sveučilišta Pennsylvania.

Analizom zaraženih mrava, otkriveno je da im je prilikom njihovog posljednjeg čina, tj. ugriza peteljke, glava bila puna stanica gljivice, koje su utjecale na sposobnost pokreta čeljusti i nemogućnosti da ju ponovo otvore. Također je otkriveno da nakon infekcije mravi postaju poput zombija, više ne prate interakciju s drugim mravima, odvajaju se od kolonije te besciljno lutaju sve dok ne ispune zadanu misiju. Nakon toga započinje novi ciklus.

16.05.2011. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh