« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
PRIPAZITE

Znate li zašto ste toliko ljuti?

Neispavanost pojačava ljutnju, i to ne kao posljedicu negativnih emocija, već izravno utječe na pojavu ljutnje

Spavajte dovoljno!
Spavajte dovoljno! (Arhiva)
Više o

ljutnja

,

manjak sna

Manjak sna prilično je opasna stvar za naše psihičko zdravlje - dokazano izaziva negativne emocije, kao što su anksioznost i tuga te smanjuje razinu pozitvnih emocija kao što su sreća i entuzijazam.

Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa nedavno su otišli korak dalje i otkrili da neispavanost pojačava ljutnju, ne kao posljedicu negativnih emocija, nego direktno utječe na pojavu ljutnje. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Experimental Psychology.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jednoj je rečeno da zadrži uobičajenu rutinu spavanja, dok su ispitanicima u drugoj skupini ukinuli dva sata noćnog sna.

Prva skupina spavala je u prosjeku sedam sati, a  druga četiri do pet sati. Potom su tijekom dana bili izloženi buci, a znanstvenici su pratili njihovo ponašanje.

"Općenito, razina ljutnje je bila viša kod osoba kojima je san bio skraćen za dva sata", kazao je voditelj studije, psiholog  Zlatan Križan.

"Mijenjali smo intenzitet buke tijekom zadatka i kao što smo i očekivali, ljudi su prijavljivali više ljutnje i bijesa što je buka bila neugodnija, a nakon što im je san bio ograničen, bije si ljutnja su bili još jači. Bez obzira na količinu buke", objašnjava Križan.

27.04.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh