« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
MMMM

Znate li kako se kuha prva jutarnja kava?

Nezahvalno je govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo.. no ipak :)

Kako vi kuhate kavu?
Kako vi kuhate kavu? (Arhiva)
Više o

kava

,

jutarnja kava

Kava je u našim krajevima obavezni jutarnji ritual - jača, slabija, s više ili manje mlijeka, slatka ili bez šećera, espresso, turska ili instant kava, s kofeinom ili bez njega, svatko od nas ima svoj savršen početak dana.

Zato je nezahvalno govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo.

No, znanstvenici su se pozabavili i ovom problematikom, proveli istraživanje te otkrili koji je pravi način pripremanja kave. Naravno, pokazalo se da ju kuhamo na pogrešan način. Tajna je, tvrde, u tome da bi trebalo koristiti manje kave i mljeti je krupnije.

Mnogi će kavu samljeti što sitnije kako bi izbjegli da komadići plivaju u šalici. 

"Zvuči kontradiktorno, ali kava će biti boljeg okusa ako ju grublje sameljemo i koristimo u manjim količinama", savjetuje voditelj ove zanimljive studije dr. Cristopher Hendon, kemičar sa Sveučilišta Oregon za Yahoo.news.

Stručnjaci za kavu reći će da mlinac treba podesiti na fino mljevenje  kako bismo dobili savršen spoj gorčine i kiselosti zrna. Prema novim saznanjima, ima mjesta za poboljšanje okusa omiljenog jutarnjeg napitka ljudi diljem svijeta. 

Procjenjuje se da se dnevno na globalnoj razini popije dvije milijarde šalica kave. Imajući na umu taj podatak, vrlo je bitno znati skuhati savršenu kavu.

Uvriježena mjera za jedan espresso je 20 grama kave sitno mljevene kave. Znanstvenici savjetuju da bi se količina kave po espressu trebala smanjiti za četvrtinu kako bi imala najbolji okus. Pritom treba voditi računa da bude malo krupnije mljevena jer tada bolje dolazi do izražaja aroma zrna.

24.01.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.01.2020. 09:34
    masamo da je topla ha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh