« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
ZAPAMTITE!

Namirnice koje snižavaju kolesterol

Donosimo vam nekoliko savjeta kako sniziti i održavati zdravu razinu kolesterola u krvi pomoću hrane

Chia sjemenke
Chia sjemenke (Arhiva)
Više o

namirnice

,

LDL kolesterol

Kolesterol je nova pošast koja već godinama vlada našim životima - svi imamo povišene vrijednosti LDL kolesterola, a on povećava rizik od  od bolesti srca i moždanog udara.

Na žalost, većina ljudi s povišenim kolesterolom nema dijagnosticiran ovaj poremećaj, a glavni uzrok ovoj epidemiji su - loše prehrambene navike.

Donosimo nekoliko savjeta kako sniziti i održavati zdravu razinu kolesterola u krvi pomoću hrane.

Bjelanjak - stručnjaci smatraju kako sastojak bjelanjaka, koji su među osviještenim konzumentima zabrinutima za kolesterol već odavno dobrodošla zamjena za cijelo jaje, može doprinijeti snižavanju povišenog tlaka, piše Science Daily. Laboratorijskom analizom znanstvenici su došli do zaključka kako sastojak bjelanjaka - peptid, jedan od građevnih komponenti proteina - snižava krvni tlak.

Chia sjemenke - bogate su nutrijentima, naime dvije žlice chia sjemenki sadrže oko 140 kcal, 4 grama proteina, 12 grama ugljikohidrata, od čega je 11 grama vlakana, 7 grama nezasićenih masnih kiselina te 205 miligrama kalcija. One su najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s velikim brojem zdravstvenih prednosti poput snižavanja kolesterola i rizika pojave srčanih bolesti.

Kava - u jednoj su studiji znanstvenici saznali kako osobe koje redovno piju umjerene količine kave rjeđe završe kod liječnika i manje su zabrinuti zbog zdravlja srca.

Maslinovo ulje - puno soli i masnoća koje vam ne trebaju se nalaze u maslacu pa ga lijepo pozdravite i zamijenite maslinovim uljem koji je odlična namirnica za održavanje kolesterola u normalnoj razini.

Mlijeko - jedan od najboljih načina za brigu o srcu je izbacivanje punomasnih mliječnih proizvoda iz prehrane, a umjesto njih konzumirati one s malim postotkom masnoće jer sadrže više proteina.

Riba - sadrže proteine i dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrži omega-6 i manje omega-3. Bogate su vlaknima te sadržajem fitosterola, što ih čini kombinacijom nutrijenata za odgovor kod povišenog kolesterola i snižavanje „lošeg" LDL kolesterola.

23.01.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh