« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana
ANALIZA

Znate li gdje se kave popije najviše?

Stranica "World of Statistics" na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru) objavila je listu zemalja u kojima se popije najviše kilograma kave po glavi stanovnika godišnje

Koji narodi piju najviše kave?
Koji narodi piju najviše kave? (Arhiva)
Više o

kava

,

jutarnja kava

,

dnevni unos

Kava, najdraži jutarnji napitak... Europljana da, ostatak svijeta baš i ne, reklo bi se. Naime, uz sve moguće brojke, X (Twitter) je izvukao podatke, pa evo što kažu:

Na prvom mjestu je Finska gdje se godišnje popije čak 9,6 kilograma po stanovniku. Slijede Norveška sa 7,2 kilograma, Nizozemska sa 6,7, Švedska sa 6,5 pa Slovenija sa 6,1.

U top 10 su i Austrija u kojoj se po stanovniku popije 5,5 kilograma kave godišnje, a odmah iza nje, na sedmoj poziciji je Srbija s 5,4 kilograma. Slijede Danska i Njemačka s po više od 5 kilograma godišnje te Belgija s 4,9 kilograma kave.

Od zemalja iz regije, tu je još Bosna i Hercegovina na 12. mjestu s 4,3 kilograma kave godišnje, a Hrvatska je tri mjesta niže s 3,8 kilograma.

Sjeverna Makedonija je 18. i ovoj državi se po stanovniku popije  oko 3,6 kilograma kave godišnje.

Posljednje mjesto na ovoj listi zauzima, zanimljivo, Nigerija s 0,03 kilograma kave. Svjetski prosjek je, inače, dva kilograma kave godišnje po glavi stanovnika.

28.09.2023. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.09.2023. 15:11
    Jupiii
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh