« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
za 3,2 metra

Znanstvenici upozoravaju na netočne podatke o topljenju leda

Topljenje artičkog leda neće podići razinu oceana koliko se mislilo

(Corbis)
Više o

podizanje razine mora

,

topljenje leda

,

arktički led

Topljenje antarktičkoga leda znatno će manje povisiti razinu vode oceana nego što se dosad mislilo, ali će ipak imati dramatičan učinak, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Na temelju novih geometrijskih mjerenja debljine antarktičkoga leda, britanski i nizozemski znanstvenici ističu da bi se razina oceana, kada bi on nestao, povisila za 3,2 metra, a ne između 5 i 7 metara kao što se do sada navodilo.

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak u časopisu Science, čak i povišenje razine oceana za jedan metar moglo bi djelovati na polje zemljine sile teže u južnoj polutci i promijeniti rotaciju planeta.

Ta promjena rotacije dovela bi do akumulacije vode oceana u sjevernoj polutci, što bi izazvalo velike promjene u razini mora, a najveće povišenje razine moglo bi se očekivati na istočnim i zapadnim obalama Sjedinjenih Država.

"Shema povišenja razine oceana ne ovisi o brzini i količini otopljenog leda zapadne Antarktike", upozorava glavni autor istraživanja Jonathan Bamber s bristolskog sveučilišta.

Antarktika ima oko devet puta više leda od Grenland i smatraju je tempiranom bombom za razinu oceana.

Velike površine santa leda koje plutaju trenutačno sprječavaju pritjecanje tog leda do oceana. (hina/metro-portal)

15.05.2009. 10:06:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh