« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
HAPPY FEET

Znanstvenici šokirani: Happy Feet pojeden nakon svega 2 tjedna slobode?

Znanstvenici su izgubili GPS signal transmitera pričvršćenog na pingvina, zbog čega su brojni znanstvenici, ali i aktivisti, zaključili kako je Happy Feet vjerojatno napadnut i pojeden

Fotografija vijesti
Više o

Novi Zeland

,

Antarktika

,

Happy Feet

Sigurni smo da ste već barem nekoliko puta čuli za ovog najnesretnijeg pingvina na svijetu.

Nesretna životinja odvojila se od svoga jata i zalutala na više tisuća kilometara udaljeni Novi Zeland, gdje se iscrpljena srušila na pješčanu plažu. Aktivisti za zaštitu životinja i veterinari spasili su pingvina od sigurne smrti te ga nazvali Happy Feet.

Unatoč tomu što je bio u iznimno lošem stanju, Happy Feet se nakon nekoliko tjedana intenzivne njege potpuno oporavio, a prije dva tjedna pušten je u more blizu Antarktike kako bi se vratio kući.

Pingvin je u međuvremenu postao prava medijska zvijezda i ljubimac stanovnika Novog Zelanda, ali i cijelog svijeta. Kako bi pratili njegov napredak u divljini, znanstvenici su mu ugradili GPS odašiljač kako da u svakom trenutku mogu znati gdje se nalazi.

Na njihovu veliku žalost, prošlog je petka odašiljač prestao raditi, što je među znanstvenicima izazvalo brojne polemike oko toga što se dogodilo popularnom pingvinu.

Dio njih tvrdi kako je sasvim moguće da je odašiljač otpao s njegovog tijela, a da je Happy Feet neometano nastavio svojim putem.

Drugi dio puno je pesimističniji i vjeruju kako je mladi pingvin napadnut od strane nekog od brojnih morskih predatora i pojeden.

Ova je vijest izazvala negodovanje u dijelu javnosti, a brojni su aktivisti za prava životinja javno optužili veterinare koji su brinuli o Happy Feetu da su životinju pustili na slobodu predaleko od Antarktike, omogućivši predatorima da u njemu pronađu laku metu.

S druge strane, glasnogovornik ustanove koja je liječila Happy Feeta branio se tvrdnjom da su znanstvenici ostavili pingvina što su bliže mogli, budući da im strogi međunarodni ugovori ne dopuštaju uplovljavanje u vode zemalja koje dijele teritorij Antarktike.

Bilo kako bilo, vrlo je izgledno da nikada nećemo saznati što se doista dogodilo s nesretnim pingvinom. Nadamo se samo da je na nekom boljem mjestu, ma gdje bio.

12.09.2011. 19:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ivo
    12.09.2011. 22:16
    a covjece kad je netko nestretan onda je stvarno nesretan....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh