« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NEOBIČNA NAVIKA

Orangutanica iz Malezije na odvikavanju od cigareta

Nakon što je prošlog petka „skinuta" s cigareta, orangutanica Shirley za sada ne pokazuje nikakve znakove bolesti ili depresije, a i ima odličan apetit

Nitko sa sigurnošću ne zna koliko već godina Shirley svakodnevno puši cigarete
Nitko sa sigurnošću ne zna koliko već godina Shirley svakodnevno puši cigarete (NYDailyNews)
Više o

cigarete

,

životinje i pušenje

,

orangutani

Orangutanica iz malezijskog zoološkog vrta postala je prava lokalna zvijezda zbog svoje neobične ovisnosti o cigaretama, koju su svakodnevno pomagali i brojni posjetitelji donoseći joj cigarete.

Unatoč popularnosti, malezijske su vlasti odlučile da Shirley, kako su je nazvali, mora pod hitno prestati pušiti, budući da duhanskim dimom ugrožava zdravlje drugih životinja.

Kako bi joj pomogli da se riješi nezdrave navike, upravitelji zoološkog vrta u kojem se trenutno nalazi odlučili su je privremeno premjestiti u azil za divlje životinje, kako bi bila što dalje od neodgovornih posjetitelja koji bi joj zasigurno nastavili donositi cigarete.

„Pušenje nikako nije normalno ponašanje za orangutane. Ipak, mislimo da Shirley nije ovisna o cigaretama, ali da je razvila naviku koje se teško riješiti, budući da je imitirala ljude koji su pušili u njenoj blizini", rekao je direktor ZOO-a Ahmad Azhar.

Nakon što je prošlog petka „skinuta" s cigareta, Shirley za sada ne pokazuje nikakve znakove bolesti ili depresije, a i ima odličan apetit.

Za pokretanje ove akcije najzaslužnija je britanska grupa za zaštitu životinja Nature Alert, koji su još prošle godine pisali malezijskim vlastima o neodgovornom ponašanju posjetitelja u zoološkom vrtu, kao i o naglim promjenama raspoloženja kod Shirley nakon što je i sama preuzela ovu naviku.

Nitko sa sigurnošću ne može utvrditi koliko je dugo Shirley pušila, a procjenjuju da je stara oko 20 godina. Orangutani žive u prašumama Bornea i na Sumatri, a prosječno žive i do 60 godina u zatočeništvu. 

13.09.2011. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh