« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Znanstvenici: Privatizacija je uzrok smrtnosti muškaraca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

privatizacija

,

komunistički sustavi

,

smrtnost muškaraca

,

smrtnost zbog privatizacije

Proces masovne i nagle privatizacije nakon raspada komunističkih sustava u srednjoj i istočnoj Europi u početku 90-ih godina prošlog stoljeća povećao je nezaposlenost i izravno se povezuje s povećanjem smrtnosti muškaraca, objavio je medicinski časopis The Lancet u broju od četvrtka.

Autori studije David Suckler sa Sveučilišta u Oxfordu, Lawrence King sa Sveučilišta u Cambridgeu i Martin McKee iz London School of Hygiene and Tropical Medicine analizirali su stopu smrtnosti radno sposobnih muškaraca (15-59 godina) u zemljama bivšeg SSSR-a i drugima koje su bile pod komunističkim režimom. Utvrdili su kako je proces masovne privatizacije bio povezan s povećanjem smrtnosti za 12,8 posto.

Potanje analize pokazale su kako je za povećanje smrtnosti uvelike odgovorno visoko povećanje nezaposlenosti od 56 posto.

Pet zemalja u kojima je smrtnost muškaraca bila najveća (42 posto od 1991. do 1994.) - Rusija, Kazahstan, Latvija, Litva i Estonija - provele su vrlo brzu privatizaciju, koja je uzrokovala trostruko veću nezaposlenost nego do tada.

U drugim zemljama, koje su polaganije prelazile u tržišno gospodarstvo - Albaniji, Hrvatska, Češkoj, Poljskoj i Sloveniji - stres je bio mnogo manji i smrtnost među muškarcima se čak smanjila 10 posto, a nezaposlenost je porasla samo dva posto.

Autori su naglasili i kako su u bivšem komunističkom uređenju brojni radnici imali besplatno zdravstveno osiguranje, povlasticu koju su izgubili istodobno kad i radno mjesto. (hina/metro-portal)

15.01.2009. 10:21:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh