« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
YAMATO 691 EH3

Znanstvenici otkrili novi mineral

Na službenom popisu minerala Međunarodnog mineraloškog udruženja nalazi se oko 4.500 stavki, a sada se popis proširio za još jedno mjesto

Yamato 691 EH3
Više o

mineral

,

yamato 691 EH3 meteorit

,

wassonite

Znanstvenici su otkrili potpuno novi mineral kojeg su nazvali „wassonite" (ime je dobio po profesoru sa Sveučilišta California Johnu T. Wassonu). To se otkriće smatra jednim od najznačajnijih u povijesti. Na službenom popisu minerala Međunarodnog mineraloškog udruženja nalazi se oko 4.500 stavki, a sada se popis proširio za još jedno mjesto. Mineral su otkrili stručnjaci iz NASA-e koje je predvodio Keiko Nakamura-Messenger. Mineral je izoliran u meteoritu Yamato 691 EH3 koji je pronađen još 1969. godine. Pronašli su ga istraživači japanske Istraživačke ekspedicije za Antarktiku u planinskom lancu Yamato.

Otkriće je potaklo japanske i američke istraživače da započnu potragu za drugim meteoritima. U tom području dosada je zabilježeno čak 40.000 pronalazaka. Istraživači se još uvijek trude analizirati pojedine minerale koje su pronašli. Na lokaciju na kojoj je pronađen spomenuti meteorit, istraživači su otkrili još neke koji sadrže dosad neviđene minerale. Wassonite je pak otkriven uz pomoć NASA-inog elektronskog mikroskopa, a važnost čitave priče leži u tome što bi se uz pomoć tih minerala mogla bolje shvatiti povijest nastanka same Zemlje.

15.04.2011. 19:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh