« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KAKO?

Znanstvenici blizu otkrića nastanka života

Znanstvenici na sveučilištu York uspjeli stvoriti proces koji je prethodio nastanku života

Kako nastaju ugljikohidrati koji grade RNK
Kako nastaju ugljikohidrati koji grade RNK (Shutterstock)
Više o

život

,

ugljikohidrati

,

postanak

,

nastanak života

Organski kemičari na sveučilištu York objavili su da su ostvarili velik napredak u otkrivanju podrijetla ugljikohidrata (šećera) koji čine gradivne blokove života.

Tim pod vodstvom dr. Paula Clarkea na Odsjeku za kemiju u Yorku uspjeli su stvoriti proces kakav se vjerojatno odigrao prije nastanka života.

U suradnji s kolegama sa sveučilišta u Nottinghamu ostvarili su prve korake prema dokazivanju kako su nastali jednostavni šećeri, treoza i eritroza. Njihovo je istraživanje objavljeno u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.

Sve biološke molekule mogu postojati kao lijevi i desni oblik. Svi šećeri u biologiji stvaraju se od desnih oblika molekula, ali sve aminokiseline koje tvore peptide i bjelančevine od lijevoga su oblika.

Istraživači su otkrili da se upotrebom jednostavnih lijevih aminokiselina kao katalizatora u proizvodnji šećera stvaraju uglavnom desni oblici šećera. To možda objašnjava kako su nastali ugljikohidrati i zašto desni oblik dominira u prirodi, piše NewsRoom America na svojoj internetskoj stranici.

Dr. Clarke kaže: "Mnogo je fundamentalnih pitanja o podrijetlu života i mnogi ljudi misle da su to biološka pitanja. No da bi život evoluirao, morao je postojati trenutak kad je neživo postalo živo. Sve do te točke zapravo je kemija".

"Nastojimo shvatiti kemijsko podrijetlo života. Jedno od zanimljivih pitanja jest odakle dolaze ugljikohidrati jer oni su gradivni blokovi DNK i RNK. Ovo što smo postigli prvi je korak na putu objašnjavanja kako su nastali jednostavni šećeri, treoza i eritroza. Mi smo stvorili šećere iz veoma jednostavnog materijala za koji većina znanstvenika vjeruje da je postojao u vrijeme kad je nastao život", dodao je.

25.01.2012. 17:50:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh