« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NEMIRNO SUNCE

Oprez: Snažna geomagnetska oluja danas će pogoditi Zemlju

Geomagnetska oluja mogla bi utjecati na elektromreže i satelite, a poznat je slučaj iz 1989. godine kada su za vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru tjedan dana

Fotografija vijesti
Više o

nestanak struje

,

Sunčev sustav

,

geomagnetska oluja

Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru izdao je upozorenje o nadolazećoj velikoj geomagnetskoj oluji koja će danas pogoditi Zemljino magnetsko polje, što bi moglo uzrokovati probleme u elektromrežama diljem svijeta, prenosi Hina.

"Veliki komad Sunčeve atmosfere odbačen je u nedjelju prema Zemlji, pa se energetske sunčeve čestice kreću brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od normalne brzine kretanja sunčevih čestica. Kad nas pogodi, to će izgledati kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje. Ta silna energija uzrokuje oscilacije u našem magnetskom polju.

Zbog toga bi moglo doći do smetnji na radio-vezama koje se koriste u zrakoplovnoj navigaciji blizu Sjevernog pola na letovima između Sjeverne Amerike, Europe i Azije, pa je moguće da će neke rute biti promijenjene", kazao je Terry Onsager iz Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru. U Centru predviđaju da će jačina ove geomagnetske oluje biti umjerana ili jaka, odnosno na "razini dvojke ili trojke". Najjača moguća jačina je "petica".

Također, geomagnetska oluja mogla bi utjecati na elektromreže i satelite, a poznat je slučaj iz 1989. godine kada su za vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru tjedan dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom, te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

24.01.2012. 07:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh