« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KEPLEROV TELESKOP

NASA pronašla 11 novih sunčevih sustava, no niti jedan nije nalik na naš

NASA-in teleskop Kepler pronašao je 11 novih sunčevih sustava sa ukupno 26 planeta, no niti jedan nije kao naš sustav

Fotografija vijesti
Više o

Sunčev sustav

,

egzoplaneti

,

teleskop Kepler

,

planetarni sustav

Keplerov teleskop, NASA-in tragač za planetima, našao je 11 novih planetarnih sustava, među kojima i jedan s pet planeta koji su svi svojoj zvijezdi bliži nego Merkur Suncu, objavili su znanstvenici, javlja Hina.

Tim je otkrićem popis ekstrasolarnih planeta proširen na 729, a njih 60 otkrio je tim na Keplerovu teleskopu. Teleskop je lansiran u ožujku 2009., a može otkriti male, ali pravilne padove u količini svjetla koja dopire sa zvijezda. Znanstvenici zatim ustanove jesu li planeti u orbiti oko zvijezde uzrok tih promjena.

Znanstvenike uz Keplerov teleskop čeka još 2300 planeta-kandidata koji čekaju potvrdu.

Nijedan od novootkrivenih planetarnih sustava nije nalik našem Sunčevu sustavu, ali zvijezda Kepler-33, iako starija i veća od Sunca, razmjerno mu je slična. Ima pet planeta, a naše Sunce osam. No orbite svih pet bliže su zvijezdi nego orbita našega Merkura. Veličina tih planeta ide od 1,5 do pet Zemljinih promjera.

Znanstvenici još nisu ustanovili jesu li ti planeti čvrsti poput Zemlje, Venere, Marsa i Merkura, ili plinoviti poput Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Devet novih sustava ima dva planeta, a jedan ima tri, pa je ukupan broj novootkrivenih planeta 26, a svima je udaljenost do zvijezde manja od udaljenosti Venere od Sunca.

27.01.2012. 14:04:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh