« Seks
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
Zanimljivo!

Znanost otkriva kada nastupa najsretniji trenutak u bračnom životu

Kladimo se da ga nećete pogoditi! Evo i hinta - bračna sreća u prosjeku se ne smanjuje među supružnicima u stabilnom braku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Pixabay)

Možda ste pomislili da su najsretniji trenuci bračnog života one prve godine uživanja, no znanost je uspjela dokazati da najbolje dolazi tek kasnije - ako smo voljni ustrajati i malo pričekati.

Bračni parovi koji su u višegodišnjem braku tvrde da se njihova sreća s godinama pomalo povećava - i to tek nakon 20 godina braka.

Bračna sreća u prosjeku se ne smanjuje među supružnicima u stabilnom braku", navodi studija. „Upravo obrnuto, ona se s godinama povećava, pogotovo za muškarce."

Tim stručnjaka sa sveučilišta u Pennsylvaniji analizirao je podatke prikupljane iz 6 navrata od 1 980. do 2 000. godine tijekom kojeg vremena su se pratili brakovi 2 034 parova. Pažnja se obraćala na broj aktivnosti kojima se supružnici zajedno bave (zajednički obroci, kupnja i posjećivanje prijatelja i rodbine), razinu bračne sloge i zadovoljstva te duljinu trajanja braka.

Ono što nikoga neće iznenaditi jest da se kod razvedenih parova zamijetilo malo vremena koje su provodili u zajedničkim aktivnostima, i neslaganje u brojnim pitanjima.

Oni pak parovi koji su u braku proveli više od 20 godina, postaju sve sretniji, dok su najzadovoljniji životom i najsretniji oni koji uspiju dočekati 40. godišnjicu braka.

Istraživanjem se ističe da provođenje puno vremena u zajedništvu s partnerom omogućava prilike za razvijanjem još veće intimnosti, bliskosti i zadovoljstva.

Ono što se ovom istraživanju može zamjerati je da su podaci subjektivni - prikupljeni izravno od parova koji su se osobno izjašnjavali o svojem braku - no takve je informacije nemoguće prikupiti na neki drugi način.

U obzir se mora uzeti i da su podaci prikupljani u razdoblju od 20 godina na isključivo heteroseksualnim parovima, što ih u neku ruku može činiti zastarjelima.
Pozitivna strana koju ovo istraživanje naglašava je da se trud i ulaganje u vezu isplati. Brak neće postati i ostati sretan na magičan način, ali ako se obje strane potrude, s godinama će njihova veza postajati samo još čvršća, a zadovoljstvo veće.

Piše: Andrea Holi
25.04.2018. 21:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh