« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ČINJENICE I MITOVI

Znanost o Božiću: Koliko ima istine?

Porođaj djevice, zvijezda iznad Betlehema - priča je poznata. No ima li osnova u znanstvenim činjenicama?

Fotografija vijesti
Više o

znanost

,

Božić

,

Isus Krist

,

Djevica Marija

,

partenogeneza

,

činjenice o Božiću

Zvijezda iznad Betlehema

Kako legenda kaže, prije Isusova rođenja pojavila se zvijezda na nebu iznad Betlehema, vodeći tri kralja do jaslica. Pitanje postoji li nekakvo astronomsko objašnjenje, tj. je li se doista tu noć pojavila blještava zvijezda, predmet je rasprava već duže vrijeme. Postoje dva moguća objašnjenja: konjukcija Jupitera i Venere, koja se dogodila oko 2. godine prije Krista, što je izgledalo kao zvijezda; te supernova, koju su zabilježili kineski astronomi oko 5. godine pr. Kr. S obzirom da je kralj Herod, za čije se vladavine Krist trebao roditi umro u proljeće 4. pr. Kr., vjerojatno možemo odbaciti teoriju o konjukciji planeta. Stoga, ako se ovo doista dogodilo, zvijezda iznad Betlehema je bila supernova, ili naravno čudo.

Isusovo rođenje

Ako je hipoteza o planetarnoj konjukciji točna (iako sugeriramo da nije, uzmimo ovo kao pretpostavku), možemo izračunati točan datum Isusovog rođenja - 17. lipnja 2 pr. Kr. Što bi značilo da je Isus po horoskopu blizanac.

Nažalost, kao što smo vidjeli, kralj Herod koji igra ključnu ulogu u cijeloj priči, u to je vrijeme već dobrano bio 2 metra pod zemljom. Vjerojatnija hipoteza o supernovi, smješta Isusovo rođenje u ožujak ili travanj 5 pr. Kr., što znači da je on horoskopski znak riba, ovna ili bika. Drugim rječima, kao što većina vjerojatno zna, Božić nema nikakve veze s Isusovim rođenjem.

Porođaj djevice (partenogeneza)

U ovom slučaju, cijeli postupak seksualne reprodukcije je zbunjujuć: različite teorije pokušavale su ovo objasniti, međutim niti jedna nije potpuno prihvaćena. Partenogeneza predstavlja embrionalni razvoj jajne stanice koja nije oplođena, tj. proces za koji nije potrebno sudjelovanje spermija.

No partenogeneza se događa samo u životinjskom svijetu. Insekti je primjenjuju cijelo vrijeme. Ako se penjemo dalje na skali kompleksnosti organizama, morski psi i neki reptili, poput Komodo zmaja, poznati su po rađanju bez sudjelovanja mužjaka.

Među našim srodnicima sisavcima, to se ne događa, barem ne u prirodi, premda je inducirano u laboratorijskim uvjetima. No ako je djevica Marija zapravo bila Komodo zmaj, cijela priča je moguća.


09.12.2010. 19:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh