« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE

Znakovi da će sretan brak završiti brodolomom

Znanstvenici su u dva paralelna istraživanja pokušali istražiti postoje li kakve naznake u sretnim brakovima koje nagovješćuju katastrofu

Fotografija vijesti
Više o

razvod braka

,

muškarci i žene

,

brakovi

Iako o tome malo tko razmišlja na dan vjenčanja, broj brakova koji završavaju razvodom iz dana je u dan sve veći, a nema naznaka da će se taj trend obrnuti u nekoj skoroj budućnosti. Upravo je zbog toga važno dobro razumjeti sve faktore koji su vezani uz razvod, kako bi ih mogli predvidjeti i, ako je ikako moguće, spriječiti.

To je bila glavna ideja vodila timu znanstvenika sa Sveučilišta UCLA iz SAD-a, koji su proučavali 136 vjenčanih parova kroz period od čak deset godina. Posebnu su pažnju obratili su na zadovoljstvo brakom, razinu privrženosti, karakterne osobinama partnera, razinu stresa, sposobnost nošenja problemima i koliko partneri pružaju podršku jedno drugome.

Pokazalo se kako su najveći indikatori budućeg razvoda loša komunikacija, negativne emocije te nedostatak međusobne potpore.

Druga paralelna studija napravljena je na Sveučilištu u Denveru, a proučavala je općenito zadovoljstvo životom s razinom zadovoljstva u braku. Pokazalo se kako zadovoljstvo životom neke osobe itekako snažno utječe na zadovoljstvo i sreću u braku, zbog čega je kronični životni pesimizam naglašen kao jedna od velikih prepreka uspješnom braku.

Iako je teško još uvijek izvlačiti krajnje zaključke iz tek dva istraživanja, sasvim je vjerojatno da su upravo ove sitnice dobri pokazatelji buduće bračne sreće ili brodoloma. Nalazite li se u vezi gdje takve stvari već ne funkcioniraju, dobro se zapitajte ima li smisla na tome graditi brak.

24.05.2012. 10:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh