« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
KULTURA

Zmijoliki portreti u novom ciklusuu Mladena Žunjića

Iz ciklusa u ciklus Žunjić istražuje nijanse tema i mogućnosti kolora, kontinuirano varirajući vlastito promišljanje o slici samoj, o njezinom doživljavanju

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

Mladen Žunjić

,

Miroslav Pelikan

Slikar Mladen Žunjić, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, poznat i prepoznat po nizu ciklusa ulja i akrila na velikim formatima platna, uglavnom s nefigurativnim motivima, izrazitog kolora uz značajno prisustvo dominirajuće fluktuirajuće energije.

Iz ciklusa u ciklus Žunjić istražuje nijanse tema i mogućnosti kolora, kontinuirano varirajući vlastito promišljanje o slici samoj, o njezinom doživljavanju, o njezinom značenju, o njezinoj potrebi da postoji u aktualnoj produkciji.

U najnovijem ciklusu Žunjić se poigrava s zmijolikim formama uz isticanje brojnih očiju, rekli bi, jata očiju ili su to ipak samo krila leptira, koje svoje poglede upiru u svim pravcima i nitko im ne može izbjeći, pobjeći.

Žunjić slika posve slobodno,uopće se ne obazirući niti na modne likovne trendove niti na dobrohotne savjete ,on slika kako hoće, kako želi u tom trenutku, nastojeći, što je moguće više približiti se onoj zamišljenoj, idealnoj slici, koju svi umjetnici sanjaju.

Njegov je atelijer prepun slika jer on neprestano slika, danomice se sučeljava s opasnom površinom velikog bijelog platna, koristeći iznimne kolorističke mogućnosti i stvarno nestvarne teme kao motive.

Ciklus zmijolikih portreta prirodno se uklapa u niz slikarskih ostvarenja zanimljivih i često intrigantnih slikara Mladena Žunjića.

Piše: Miroslav Pelikan
02.07.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh