« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
VJEŠT DEMAGOG

Zmago Jelinčić postaje sve popularniji

Vještina prilagodbe novonastalim okolnostima i populistička retorika još se jednom pokazala isplativom u vrijeme političkog previranja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

slovenska politika

,

Zmago Jelinčič

Slovenski populistički čelnik i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič zadnjih se nekoliko mjeseci penje sve više na ljestvicama popularnosti među slovenskim političarima, a u anketama popularnosti slično prolazi i njegova stranka, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Po anketi objavljenoj u današnjem "Delu" Jelinčič dijeli treće i četvrto mjesto po popularnosti s premijerom Borutom Pahorom među 20 istaknutijih političara, s indeksom 3,28. Po ispitivanju u kojemu je prošli tjedan sudjelovalo 711 ispitanika Jelinčič je na ljestvici popularnosti iza predsjednika Danila Tuerka, ministra gospodarstva Mateja Lahovnika i ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal.

S trenutačnih 7,2 posto potpore među biračima Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) znatno je niže od Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, za koju bi, kad bi izbori bili već sljedeće nedjelje, glasovalo 20,3 posto birača, i Pahorovoh Socijalnih demokrata (SD) za koje bi se odlučilo 17,3 posto.

Kako je potvrdilo redovito tjedno ispitivanje, koje je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", a slični su i rezultati ljubljanskog "Dnevnika" te komercijalne tv postaje POP TV, popularnost Jelinčičeve stranke raste, a Pahorove i Janšine političke dionice stagniraju.

Fenomen Jelinčiča koji je u slovenski parlament ušao prvi put 1992., kad je osvojio čak 12 mandata, što nikad nije ponovio, slovenski mediji tumače kao njegovu vještinu prilagodbe novonastalim okolnostima i vještoj populističkoj retorici koju najbolje prihvaćaju birači u vrijeme previranja i kriza. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 18:25:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh