« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NIKAKO NA ZELENU GRANU

Izrael traži oštrije sankcije, Iranci se ljute na Obamu

Iran je na Obamin govor na dodjeli 'Nobela' reagirao poručivši kako Amerikanci moraju naučiti slušati i razviti razumijevanje za realnost u drugim zemljama

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Barack Obama

,

Ehud Barak

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

,

Barack Obama Nobelova nagrada

,

Manušer Motaki

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki u ponedjeljak je osudio "apsurdne izjave" američkog predsjednika Baracka Obame, koji je na primanju Nobelove nagrade za mir dao potporu iranskoj oporbi.

"Američki je predsjednik ponovno počeo s apsurdnim izjavama na račun Irana. U sadašnjoj situaciji, Amerikanci moraju naučiti slušati i razviti razumijevanje za realnost u drugim zemljama", kazao je Motaki.

Ocijenio je da će "nastavak pogrešaka iz razdoblja predsjednika Georgea W. Busha imati još ozbiljnije i opasnije posljedice za Obamu i američki narod".

U govoru povodom primanja Nobelove nagrade za mir, Obama je odao počast iranskim oporbenim prosvjednicima.

Izrael traži oštrije sankcije

Izraelski ministar obrane Ehud Barak zatražio je u ponedjeljak "pooštravanje" sankcija međunarodne zajednice protiv Irana, optuživši Teheran da kupuje vrijeme kako bi razvio atomsko oružje.

"Još uvijek je vrijeme za diplomaciju, ali za oštru diplomaciju popraćenu oštrim sankcijama prema članku 7 povelje Ujedinjenih naroda koji u krajnjem slučaju dopušta primjenu prisilnih mjera", kazao je Barak tijekom posjeta Austriji.

Barak je izrazio nadu da će prijedlog o oštrijim sankcijama naići na široku potporu međunarodne zajednice, prvenstveno SAD-a, EU-a, Kine, Rusije i Indije.

Sastanak o nuklearnom programu otkazan

Sastanak pet svjetskih sila o iranskome nuklearnom programu otkazan je na zahtjev Kine, objavili su u ponedjeljak visoki dužnosnici.

Predstavnici SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke trebali su se sastati u petak u Bruxellesu ili na marginama sastanka na vrhu u Kopenhagenu.

Dužnosnik jedne od tih zemalja rekao je da je Kina svoj zahtjev opravdala službenim razlozima. Po njegovim riječima, petorica će razgovarati videovezom. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 17:30:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh