« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SINDIKATI I BRANITELJI

HŽ se poziva da objavi rezultate natječaja za vagone

Zakonski rok još traje, ali SMH i branitelji Đure Đakovića tvrde kako jedino Đakovićeva ponuda odgovara svim uvjetima natječaja

(Miroslav Kiš/Cropix)
Više o

,

Đuro Đaković

,

HŽ Cargo

,

SMH

,

vagoni natječaj

Ogorčeni odugovlačenjem HŽ-ova povjerenstva s donošenjem odluke o najpovoljnijem ponuditelju na natječaju za proizvodnju 100 teretnih vagona, Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) i branitelji Đure Đakovića s konferencije za novinare pozvali su HŽ Cargo da rezultate natječaja objavi do kraja tjedna ili će zbog teške situacije u tvrtkama HŽ Holdinga pokrenuti prosvjede.

Svjesni su da zakonski rok za donošenje odluke još traje ali tvrde kako je na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture utvrđeno kako od tri pristigle ponude jedino Đakovićeva udovoljava svim uvjetima natječaja, iako je cjenovno viša.

Sastanak je, kaže predsjednik Đakovićeve Udruge branitelja Ivan Barić, održan na inicijativu brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, a uz predstavnike sindikata i branitelja prisustvovali su mu ministar Božidar Kalmeta i direktor HŽ Carga Zlatko Rogožar.

Rastali smo se u uvjerenju da ćemo do kraja tjedna dobiti informaciju što je riješeno. No, odgovora još nema a mi smo jasno rekli da u tom slučaju nećemo imati drugoga izlaza nego na konferenciji za novinare objaviti kako je Đaković jedini ponuđač koji je zadovoljio sve tehničke uvjete natječaja pa nema opravdanog razloga za odgađanje odluke, kaže Barić.

S konferencije za novinare upućeno je i otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor zbog obećanja iz studenog prošle godine da će Vlada pomoći Đakoviću. "Premijerka je neki dan u Splitu izjavila 'Živio Brodosplit'. Nakon naše trakavice koja traje od lipnja pitam se kakva je poruka premijerke Kosor Slavoniji i Đuri Đakoviću. Da nas satru?", pita se Barić.

Predsjednik Koordinacijskog odbora SMH-a Đuro Đaković Željko Gavran upitao se je li nekom u interesu da Đaković potpuno propadne. "Situacija je kritična. Borimo se za očuvanje tisuću radnih mjesta. Idući tjedan ćemo štrajkati ili prosvjedovati", rekao je Gavran.

Upozorio je da su u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila, koja je nositelj programa proizvodnje vagona, prekršeni Sporazum o socijalnom miru i Kolektivni ugovor jer plaće kasne pa je pokrenut proces mirenja.

Iz HŽ-a pak opetovano poručuju da zakonski rok za odabir proizvođača sto teretnih vagona na natječaju zatvorenom 19. veljače još traje. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 16:57:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh