« Film
objavljeno prije 2 godine
DOKUKINO

Život u bijegu od rata

Od petka 15. do nedjelje 17. travnja možete pogledati fascinantni BIJEG ganutljivo ostvarenje o uglednom sveučilišnom profesoru koji nakon 20 godina odlučuje ispričati svoju priču

Bijeg
Bijeg (Arhiva)
Više o

Dokukino KIC

,

bijeg od rata

Uskršnji vikend u Dokukinu KIC posvećen je  dvjema uzbudljivim i vizualno upečatljivim svjedočanstvima o turbulencijama života u bijegu od rata i pravom značenju doma koja su prikazivana i nagrađivana na filmskim festivalima diljem svijeta: nezaboravni i za Oscara nominirani animirano-dokumentarni Bijeg danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena i Ova kiša nikad neće stati ukrajinske redateljice Aline Gorlove o jednom Sirijcu i njegovoj raseljenoj obitelji.

Od petka 15. do nedjelje 17. travnja možete pogledati fascinantni BIJEG ganutljivo ostvarenje o uglednom sveučilišnom profesoru koji nakon 20 godina odlučuje ispričati svoju priču. Njegov bliski prijatelj i školski kolega Rasmussen daje mu prostora i vremena da pronađe prave riječi, da se otvori o svom djetinjstvu kao izbjeglica iz Afganistana, ne ispuštajući iz vida cjelokupnost njegove osobnosti, od ljubavnih i profesionalnih do izrazito privatnih detalja o njegovoj obitelji. Fragmentarna sjećanja pretočuju se u fascinantan i kompaktan narativ i animacijom se nadilaze ograničenja dokumentarne forme.

Nagrađen je na Sundanceu prošle godine, a za prestižnu nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti bio je nominiran u kategorijama animiranog, dokumentarnog i stranog filma - što ga čini prvi takvim u povijesti nagrada. Izvanredno nijansiranu izbjegličku priču mnogi su svrstali među ponajbolja ostvarenja 2021. godine, a sada kreće u distribuciju.

Ukrajinski dokumentarac OVA KIŠA NIKAD NEĆE STATI  vizualno osvaja na drugačiji način, u crno-bijeloj tehnici, vješto se okrečući problematici rata i razornih posljedica na ljudski život, našu sadašnjost i budućnost. Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA donosi priču o Andriju, mladom Sirijcu koji je s dijelom obitelji u Ukrajinu pobjegao od rata i koji radi tako da pomaže drugima, kao volonter Crvenog križa. No, kada se situacija u Ukrajini počne komplicirati, Andrij pokušava shvatiti ima li bijega od neugodne stvarnosti.

Dokumentarac izražene atmosfere i emocionalnosti na programu je u petak 15. subotu 16. travnja, nakon Bijega, u 21 sat.  Ulaznice se mogu rezervirati mailom ili kupiti online na službenoj stranici kina: dokukino.net.  

16.04.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh