« Film
objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana
FILMOVI

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Program donosi pet recentnih dugometražnih filmova koje možete pogledati besplatno online

Zimsko izdanje
Zimsko izdanje (Arhiva)
Više o

besplatni filmovi

,

Mreža festivala Jadranske regije

,

Zimsko izdanje

Drugo po redu Zimsko izdanje, zajednički projekt vodećih regionalnih filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog  međunarodog  filmskog  festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala, od 20. do 29. siječnja na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba donosi pet recentnih uspješnica u kojima će publika moći uživati besplatno.

U programu su četiri hvaljena dugometražna prvijenca regionalnih autora: film Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, Garbura Josipa Žuvana, Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića i Jahači Dominika Menceja, te dokumentarac Muzej revolucije Srđana Keče.

Kao svojevrsno zagrijavanje za online program uoči početka Zimskog izdanja članovi Mreže organizirat će besplatne kino projekcije u svojim gradovima. ZFF će tako u petak 19. siječnja u 19 sati u MSU prikazati glumački tour de force Ksenije Marinković, film Da li ste videli ovu ženu?, koji od premijere na Tjednu kritike u Veneciji ne prestaje oduševljavati publiku i kritiku.

Da li ste videli ovu ženu? nadrealistična je psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Filmska forma je slijedi, i sama se preoblikujući.

Radnja filma Stric, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih. Voljeni stric vraća se kući za blagdane. Ponovno na okupu, obitelj je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Potraga za slobodom u fokusu je filma Jahači o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma Easy Rider, prerađenim mopedima upute na životnu avanturu prema Splitu. Jahači su istovremeno film sazrijevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svjetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru. Uloge u filmu tumače Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak i Nikola Kojo.

Junaci filma Garbura, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Obitelji su im već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu ostvarili su Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Muzej revolucije premijerno je prikazan na IDFA-i, obišao je brojne festivale te osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Richtera - muzeja posvećenog povijesti socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Inspirirani uspješnim edicijama Proljetnog izdanja, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu dosegu kvalitetnih domaćih ostvarenja i to u zimskom periodu kad svi više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana.

Filmovi će biti dostupni gledateljima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

11.01.2024. 11:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh