« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
MLJAAAC

Zimska hrana može biti genijalna

Zima je godišnje doba u kojem žudimo za toplijom i masnijom hranom, a neke namirnice i jela kao da su stvorena za zimu i obvezno ih treba uključiti u prehranu jer su upravo one najzdravije

Što se jede zimi?
Što se jede zimi? (Arhiva)
Više o

hrana

,

zima

Tijekom zimskih mjeseci mijenjamo naše navike, pazimo kako se odijevamo, a u hladnijim mjesecima naše tijelo žudi za drugačijom hranom

Osim što smo izloženi manjim količinama svjetlosti i razina energije se drastično mijenja tijekom zime. Puno češće ćemo preskočiti odlazak u teretanu, a poželjet ćemo jesti jaču i topliju hrane te više pripremati tople napitke.

No, to ne znači da bismo trebali jesti bilo što jer i dalje trebamo paziti na prehranu i tijelo. Također je važno puno više unositi određene namirnice, a u nastavku možeš otkriti što najviše tijelo treba u zimskim mjesecima.

Citrusi - agrumi uključujući limun, limetu, naranče i grejp, najsočniji su zimi, a zbog svojih boja uljepšat će hladnije dane. Citrusi su puni vitamina C - jedna srednja naranča sadrži više od 100 posto preporučene dnevne doze. Ovo voće je također bogato flavonoidima, posebno s hesperidinom koji je zaslužan za povećanje "dobrog" HDL kolesterola i smanjenje "lošeg" LDL kolesterola i triglicerida.

Juhe - ovo je jedno od najboljih jela koje nam može pomoći da ugodnije preživimo hladnije dane. No, vrlo je važno izbjegavati juhe s puno soli i s namirnicama poput vrhnja kako bi se izvukao maksimum za zdravlje. Zdjela tople pileće juhe s povrćem ojačat će organizam, ali će ga i ugrijati. Guste juhe od povrća također su odličan izbor, a mogu se jesti s krekerima od cjelovitih žitarica.

Krumpir - krumpir često možemo pronaći na popisima loših namirnica, svrstava se u kategoriju s rižom i bijelim kruhom. No, za razliku od drugih namirnicama sa škrobom, koji su doista lišeni hranjivih tvari, krumpir je cjelovita namirnica koja sadrži dobre nutrijente. Krumpir je izvrstan izvor vitamina C i B6. Također je odličan izvor folata, a ima i vlakna (4 grama u krumpiru srednje veličine; ženama treba 25 grama dnevno, a muškarcima 38 grama). Ljubičasti krumpiri sadrže još jedan važan nutrijent, bogati su antocijaninima (antioksidansom koji smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti, te suzbija upale).

Lisnato zeleno povrće - zeleno povrće poput kelja, blitve i raštike obogatit će i uljepšati svaki tanjur, posebno u hladnijim danima kada je sve sumorno. Ova vrsta povrća posebno je bogata vitaminima A, C i K. Raštika i zelena salata također su izvrsni izvori folata koji je posebno važan za žene u reproduktivnoj dobi, piše Eatingwell.

Zimske tikve - bilo koja vrsta tikve je prava super namirnica. Od početka jeseni ima ih u izobilju, a traju cijelu zimu. Muškatna tikva ili bilo koja druga vrsta ima puno vlakana, magnezija, betakarotena i vitamina C i B6. Osim toga, konzumiranje ovog povrća može pomoći kod smanjenja razine krvnog tlaka i holesterola.

22.12.2022. 14:29:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.12.2022. 16:23
    Krumpir zakon
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh