« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
šutnja nije zlato

Židovi optužuju papu

Protive se beatifikaciji i optužuju papu Pija XII. za prešutnu pomoć nacistima

Shear Yahsiv Cohen
Shear Yahsiv Cohen (Reuters)
Više o

Židovi

,

papa Pio XII.

,

beatifikacija

,

Shear Yahsiv Cohen

Vatikan je u srijedu odbacio optužbe da je "ratni" papa Pio XII. zatvorio oči na stradanja židova u Drugom svjetskom ratu, nazivajući takve tvrdnje povijesno neutemeljenima.

U uvodniku vatikanskoga lista L' Osservatore Romano time se odgovara na riječi Sheara Yahsiva Cohena, velikog rabina Haife i prvog židova koji je govorio na Biskupskoj sinodi u Vatikanu, kako židovi ne mogu zaboraviti i oprostiti šutnju Pija XII. za vrijeme holokausta i da se protive njegovu proglašenju svecem.

L' Osservatore Romano naziva Pija XII. "čovjekom mira" koji je u djelovao najbolje što je mogao u jednom od najnasilnijih doba u povijesti čovječanstva. U četvrtak će u Vatikanu biti obilježena 50. godišnjica njegove smrti.

"On se suprostavio tragediji rata kao nijedan lider prije njega. Kada je bio suočen s monstruoznim progonom židova, radio je u razumljivoj tišini, ali s ciljem da nedvojbeno pomogne", piše L' Osservatore Romano.

Vatikanski je list odbacio optužbe da je Pio XII. bio neosjetljiv na holokaust, nazivajući takvu tvrdnju "crnom legendom, neutemeljenom na povijesnim činjenicama".

Dio židova smatra da Pio XII. nije učinio dovoljno. Vatikan tvrdi da je Papa u tišini radio na spašavanju njihovih života jer bi izravna intervencija samo pogoršala stanje, uključujući i prema tisućama židova koji su u vrijeme rata bili skriveni u nekom od 155 rimskih samostana. (hina/metro-portal)

09.10.2008. 09:20:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh