« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Somalija

Oslobođen brod s dvojicom Hrvata

Plaćena je otkupnina u iznosu od 1,6 milijuna dolara pa su Milo Načevski i Aldo Raimund krenuli prema Omanu

Fotografija vijesti
Više o

Somalija

,

oteti pomorci

,

Tihomir Udovč

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u četvrtak da je japanski brod Irene, otet 21. kolovoza, na kojem su i dvojica hrvatskih državljana, tijekom jučerašnjeg dana oslobođen.

Svi su članovi posade dobro, a brod je nastavio ploviti prema obali Omana, priopćeno je.

Ovu informaciju potvrdili su brodovlasnici, kao i direktor B.S.M. Centra za posade Tihomir Udovč, putem kojih je Ministarstvo bilo u stalnom kontaktu zaprimajući sve relevantne informacije o ovom slučaju, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Somalijski lokalni dužnosnik rekao je da je brod oslobođen nakon što je za njega plaćena otkupnina u iznosu od 1,6 milijuna dolara.

"Plaćena je otkupnina. Pirati su oslobodili brod i on je otplovio, a svih 25 članova posade su dobro", rekao je Abdulqadir Muse Yusuf, doministar za ribarstvo lokalne vlade somalijske pokrajine Puntlanda, prenosi agencija Reuters.

Brod MT Irene, registriran u Panami, a kojim upravlja japanska tvrtka, oteli su u kolovozu somalijski pirati u vodama Adenskog zaljeva dok bio je na putu iz Francuske za Indiju.

Na brodu je posada s Filipina te hrvatski pomorci Milo Načevski iz Dubrovnika i Aldo Raimund iz Poreča.

Vode Roga Afrike smatraju se najopasnijima na svijetu zbog čestih napada somalijskih pirata koji otimaju trgovačke brodove i od brodovlasnika traže plaćanje velikih otkupnina.

Tim glavnim pomorskim koridorom na putu za Sueski kanal i iz njega godišnje prometuje 20.000 brodova, a samo je ove godine oteto 30 brodova. Za oslobađanje nekih od njih vlasnici su isplatili milijunske otkupnine.

Somalski pirati još uvijek drže ukrajinski teretni brod MV Faina na kojem se nalazi oružje i 33 tenka sovjetske tehnologije. Za oslobađanje tog broda, otetog krajem rujna, pirati traže 20 milijuna dolara. Ukrajinski brod je trenutno usidren uz obalu središnje Somalije, a dok traju pregovori nadziru ga američki ratni brodovi i helikopteri.

09.10.2008. 10:33:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh