« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ANTE DESPOT

Zet Mladena Barišića primio 60 tisuća eura mita

Ante Despot ostat će mjesec dana u istražnom zatvoru, USKOK ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti

HEP
HEP (Arhiva)
Više o

USKOK

,

HEP

,

Mladen Barišić

,

ante despot

USKOK bivšeg člana uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ante Despota tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita od oko 60 tisuća eura. Mito su mu navodno davale tvrtke koje su poslovale s HEP-om, a sudac istrage odlučio je zadržati ga mjesec dana u istražnom zatvoru, prenosi Hina.

Despotu je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, njih 34 koje treba ispitati u istrazi zbog pet kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odbio je prijedlog USKOK-a da se Despotu zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na to da on više ne radi u HEP-u, niti u kojem drugom javnom poduzeću, izvijestio je Županijski sud na svojim internetskim stranicama.

USKOK sumnja da je 54-godišnji Despot kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnja od ožujka 2006. do lipnja 2007. u više navrata od predstavnika raznih tvrtki koje su poslovale s nacionalnom eloektroenergetskom kompanijom tražio mito i to u iznosu od 5 ili 10 posto od ugovorenih poslova, čija vrijednost se kretala od 6,9 milijuna do 74,7 milijuna kuna.

Od jedne tvrtke navodno je tražio 5 posto od vrijednosti ugovorenih radova u slučaju obročne isplate, a 3 posto ako mu novac isplate odjednom. Od druge tvrtke je, pak, navodno zatražio da dostave ponudu za poslove koje nije trebalo ni obaviti, obećavši da će, ako mu isplate 5 posto, srediti da Nadzorni odbor prihvati ponudu. USKOK sumnja da je toj, ali i drugim tvrtkama, obećao da će i ubuduće neposrednim pogodbama omogućiti dobivanje poslova od HEP-Proizvodnje i drugih društava HEP Grupe.

Tereti ga se da je u od direktora jedne tvrtke u listopadu 2006. osobno uzeo 30.000 eura mita, a od direktora druge tvrtke u veljači 2007. 200 tisuća kuna.

Despot je uhićen rano jutros u svom stanu u Bužanovoj ulici koji su policajci pretresli u potrazi za dokazima. Pred USKOK-ovim istražiteljima branio se šutnjom.

Široj javnosti postao je poznat kao zet bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića uhićenog u aferi Fimi media. Nakon Barišićeva uhićenja prvi je puta pretresen Despotov stan u Bužanovoj ulici u kojemu je tada pronađeno više od dva milijuna kuna. U medijima se Despota nakon toga često spominjalo kao osobu ključnu za uzimanje provizija za nemještene poslove s HEP-om tvrtkom. Bivši predsjednik HEP-ove uprave Ivan Mravak USKOK-ovim je istražiteljima navodno posvjedočio da je Despotov stan od 107 četvornih metara, po političkom nalogu, najprije morao kupiti HEP da bi ga on kao zaposlenik mogao otkupiti po povlaštenim uvjetima.

Upravo zbog tog stana protiv Despota je, zajedno s još šest HEP-ovih dužnosnika, Državno odvjetništvo krajem ožujka zatražilo istragu zbog prodaje HEP-ovih stanova.

22.04.2011. 19:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh