« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
OSVRT

Žestoke figure Duška Šibla u novom ciklusu

Ponekog iz ove zaigrane skupine odaju oči, samo za trenutak jer se mahniti ples nastavlja, on nikada ne prestaje , oči iznova tonu u polumrak, u skrivenost

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U novom ciklusu akrila na platnu (70 x 50 cm), akademski slikar Duško Šibl produbljuje svoje zanimanje za pokret, za lik u žestokoj kretnji,stvarajući niz čudesnih likova koji su netom izronili iz mašte, iz sjećanja, skrivenih lica, vrlo prepoznatljivih gesti.

Šibl je kreirao brojna lica zanesena u plesu, u grču, u otimanju ili približavanju, priljubljivanju, na izmaku snagu, sretni, nesretni, razočarani, oduševljeni, malodušni, na platnu različitih formata na kojima se razlistao intenzivni, narastajući, nezaustavljivi kolor.

Ponekog iz ove zaigrane skupine odaju oči, samo za trenutak jer se mahniti ples nastavlja, on nikada ne prestaje , oči iznova tonu u polumrak, u skrivenost.

Žestoke figure Duška Šibla žive svoje nesvakidašnje, neobične živote, srce im udara između dva takta, na platnima, crveno, zeleno, crno, plavo izvijugani, neumorni, odani samo ritmu koji odzvanja oko njih.

Kada bi spojili sve Šiblove likove na jedno nezamislivo veliko platno, dobili bi, pleme, narod, skupinu u zajedničkom plesu, u ritmičnom gibanju, bliski ili udaljeni od drugih.

Sve te likove vezuje zajednička pripadnost, pripadnost kretanju, vrlo energičnom strastvenom gibanju.

Strelovito brzi potezi kista dočaravaju nam najbolje karakter ovih gibajućih likova, oni žive zbog kretanja, zbog potpunog predavanja magiji plesa, obrednih igara.

Vrlo dinamični likovi Duška Šibla nastavljaju svoje tajanstvene živote od jednog do drugog pokreta, do kraja svijeta.

Piše: Miroslav Pelikan
02.07.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh