« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana
STVARNO?

Ženske suze omekšavaju muškarce

Miris ženskih suza utječe na ponašanje muškaraca. Ako osjete miris određene tvari u suzama, njihova agresivnost se smanjuje, pokazuje jedna izraelska studija.

Tako lako?
Tako lako? (Arhiva)
Više o

muškarci

,

suze

,

ženske suze

Kada žene plaču, to izaziva nešto u muškom mozgu. Naime, ne zbog emocija koje stoje iza plača, već zbog mirisa koji sadrže suze.

Izraelski znanstvenici su ustanovili da se agresivno raspoloženje muškaraca smanjilo za čak 44 posto nakon što su osjetili miris ženskih suza. U studiji, objavljenoj u časopisu PLOS Biology, znanstvenici su otkrili da miris suza utječe na promjenu aktivnost u dijelovima mozga koji povezuju osjetilo mirisa i agresiju.

Suze sadrže signalne tvari

Sve životinje iz reda kralježnjaka proizvode suze jer one imaju važnu ulogu za zdravlje očiju i, na primjer, pomoću njih se izbacuju čestice prljavštine iz očiju. Ali ne samo to: studije provedene na sisavcima su pokazale da suze sadrže signalne molekule koje imaju snažno djelovanje na druge životinje iste vrste.

Suze mužjaka glodara imaju učinak na ženke i čine ih prijemčivijim za parenje. Slijepe krtice ispuštaju suze s ciljem umirivanja agresije njihovih dominantnih mužjaka. Suze ženki miševa sadrže tvari koje odvraćaju mužjake miševa od borbe, a suze mladunaca štakora pomažu u smanjenju agresije kod drugih životinja, kada se oni osjećaju ugroženim. Dakle, prolijevanje suza može biti izuzetno efikasna obrambena strategija.

Suze imaju utjecaj i na ponašanje ljudi

Isti princip se očito odnosi i na ljude. U svrhu provođenja studije, znanstvenici su, pomoću prikazivanja tužnih filmova, uspjeli rasplakali šest žena u dobi između 22 i 25 godina. Njihove suze su potom prikupljene u malim epruvetama, koje su potom muški sudionici studije mirisali.

Muškarci su udisali miris suza dok su igrali video-igricu koja je dizajnirana da izazove agresiju. U dodatnom eksperimentu, pomoću magnetne rezonancije (MRT) potom je mjerena aktivnost mozga.

Muškarci koji su mirisali prave ženske suze pokazali su 43,7 posto manje agresivno ponašanje nego oni koji su mirisali kontrolnu otopinu bez suza. MRT skeniranje mozga pokazalo je da miris ženskih suza smanjuje moždanu aktivnost u regijama koje imaju veze s agresijom.

"Pokazali smo da suze aktiviraju receptore mirisa i da mijenjaju moždane vijuge povezane s agresijom. Kroz to se znatno smanjuje agresivno ponašanje", kaže glavni autor studije Noam Sobel s Instituta Weizmann u Izraelu.

Autorice i autori studije su također uspjeli dokazati da se kod muškaraca koji su osjetili miris emotivnih ženskih suza razina testosterona smanjila, kao i njihovo seksualno uzbuđenje. Znanstvenici stoga polaze od pretpostavke da suze djeluju i kao neka vrsta zaštitnog plašta kod ljudi, koji pomoću kemijskih tvari štiti od agresije.

Suze su često važne za preživljavanje

Autori studije pretpostavljaju da djelovanje suza može imati važnu ulogu i u neverbalnoj komunikaciji, na primjer, kod beba. "Dojenčad ne može govoriti pa oslanjanje na takve signale može biti ključno za njih da se zaštite od agresije", kaže studija.

Rezultate studije sada treba detaljnije proširiti. "Bilo nam je već poznato da miris suza snižava razinu testosterona kod muškaraca te da snižavanje testosterona ima veći učinak na agresivno ponašanje kod muškaraca nego kod žena", naglašavaju autori studije. "Sada moramo proširiti naše istraživanje na žene, kako bismo dobili sveobuhvatniju sliku."

Piše: Fred Schwaller/DW
12.01.2024. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh