« Žene
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
trend

Žene su sve niže, deblje i plodnije

Nove generacije žena bit će sve deblje i niže a plodnost će zadržati i u visokim godinama života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

debljina

,

žene

,

Yale

,

plodnost

,

rast

Iz Amerike je stigla loša vijest za sve muškarce koji sanjaju o visokim i mršavim ženama. Najnovija istraživanja naime pokazuju da će naredne generacije biti sve dalje od tipičnog muškog ideala, ali će zato kasnije gubiti plodnost.

Znanstvenici Sveučilišta Yale u američkom New Havenu analizirali su karakteristike 2238 žena u menopauzi i njihove podatke o tjelesnoj težini i visini, krvnom tlaku, broju poroda i visini kolesterola. Cilj istraživanja bio je otkriti fizičke različitosti između žena koje su rodile više djece od ostalih.

Rezultati pokazuju da je broj poroda povezan s fizičkim karakteristikama žena. Najviše djece rodile su upravo one žene koje su bile najniže i najteže. Također, više djece imale su i žene koje su prvi puta rodile u ranijoj životnoj dobi.

Pošto deblje i niže žene u prosjeku rađaju više djece, znanstvenici pretpostavljaju da će nasljeđivanjem doći do trajne promjene fizičkih osobina djevojčica. Naredne generacije tako će pojačano naginjati debljanju i niskom rastu.

Pretpostavlja se da će za otprilike 200 godina žene prosječno biti za dva centimetra niže i jedan kilogram teže nego danas. S druge strane, povećat će im se razdoblje plodnosti pa će ranije dobivati djecu a kasnije ulaziti u menopauzu.

21.10.2009. 15:41:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh