« Žene
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
(NE)RAVNOPRAVNOST

Žene su i dalje jeftinije od muškaraca

Gotovo je pravilo da što su žene obrazovanije, to je i veća razlika u plaćama od muških kolega

Diskriminacija žena i dalje traje
Diskriminacija žena i dalje traje (Arhiva)
Više o

žene

,

plaća

,

ravnopravnost

,

muškarci

,

obrazovanje

U najnovijem izvješću njemačkog Ureda za statistiku predstavljenog ovog četvrtka (4.10.) i u kojem je analizirana godina 2010., stanje se jedva popravilo od godine prije toga. U prošlogodišnjem izvješću je konstatirano kako žene, u prosjeku, primaju 23% manju plaću nego muškarci, a u najnovijoj statistici se razlika smanjila tek jedan posto. Podsjetimo: još 2006. je odlučeno da razlika smije biti najviše 8%.

Što je još gore, obrazovanje i funkcija u tvrtki ženama gotovo da odmaže zarađivati isto koliko i muškarci. Tako je u rukovodećim položajima razlika između direktora i direktorice čak i veća nego što je prosjek i iznosi 30%. Iznimku čine tek članice upravnih i nadzornih odbora najvećih njemačkih tvrtki koje su izlistane u DAX-u (Njemačkom burzovnom indeksu). Doduše, sve one se doista mogu nabrojati samo na prste jedne ruke, ali Barbara Kux i Brigitte Ederer (obje iz Siemensa) su i inače na čelu popisa, koliko žene uopće mogu zarađivati od svog rada i znanja u ovoj zemlji: jednoj je godišnja plaća 3,91 a drugoj 3,8 milijuna eura i u tome se praktično ne razlikuju od svojih muških kolega.

Odlazak na fakultet skupo košta

Uopće, već i odluka da studira izgleda da žene skupo košta: razlika između prihoda akademski obrazovanih žena i muškaraca je čak 28%. U ispitivanju kojim je obuhvaćeno 1,9 milijuna zaposlenih u 32 tisuća poduzeća - tu su isključene javne službe kako bi se došlo do podataka koje se mogu usporediti u čitavoj Europskoj uniji - se često čuje kako je razlog toj razlici donekle i objektivne prirode.

Naime, u sektorima gdje dominiraju žene - na primjer tekstilna industrija - su i prihodi niži od prosjeka, a češći je slučaj da žene rade samo dio radnog vremena. Povrh toga, ipak je češće da žene uzimaju porodiljini dopust nakon rođenja djeteta, što se onda odražava i na prihod. No to onda teško objašnjava što se to događa među "običnom" uredskom radnom snagom: tamo je razlika u prihodu između muškaraca i žena samo 4%.

Ipak, novo izvješće daje i prostora nadi da se stvari mijenjaju i da zakonski propisi i pozivi na ravnopravnost ipak donose neke plodove. Naime, među zaposlenicama starijima od 55 godina je razlika prema muškim kolegama čak 28%. To znači da su dobile i takav radni ugovor i tu tvrtke baš ne žure da im ponude povišice. S druge strane, mladim djevojkama koje tek stupaju u svijet zaposlenih se već od početka nudi ugovor koji je praktično identičan muškarcima, tako da je i razlika među zaposlenima mlađim od 24 godine samo 2% - i to u svim zvanjima.

Piše: A. Šubić / DW
05.10.2012. 18:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ajde obrisite i ovo
    05.10.2012. 18:44
    sramotan je i ovaj naslov, koji doprinosi tom stanju.
  2. avatar
    ajde obrisite i ovo
    05.10.2012. 18:45
    osim sto vam je zakljucivanje jako lose, jos lovite i klikove na ovu foru naslova - zene su jeftinije?? ne kuzim? mozete ih kupiti?
    sretno s portalom, jer propadate.
  3. avatar
    Uredništvo
    05.10.2012. 19:15
    Dragi čitatelju ... da ste pozornije pogledali potpis ispod teksta, shvatili bi da je prenešen sa Deutsche Welle ... a oni su stavili takav naslov ....
  4. avatar
    ajde obrisite i ovo
    07.10.2012. 17:52
    znaci, u redu je ako su oni stavili taj naslov?
    zelite reci da ne znate sami smisliti svoj naslov? :)
    uostalom, niste naveli da ste prepisali tekst, nego vise kao izvor informacija. potpisali ste i novinara. A. Šubić / DW
    dakle, vi ne pisete vec prepisujete? :D
    sretno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh