« Žene
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
IZNENAĐENJE

Žene stvaraju jajne stanice cijeli život?

Sad je puno jasnije kako je moguće postati majka u kasnijim godinama bez umjetne oplodnje

Žene ipak mogu biti plodne cijeli život
Žene ipak mogu biti plodne cijeli život (Shutterstock)
Više o

žene

,

plodnost

,

oplodnja

,

jajne stanice

Znanstvenici su na tragu revolucionarnog otkrića koje bi moglo dokazati da žene kroz cijeli svoj život proizvode nove jajne stanice, slično kao što muškarci cijeli život proizvode spermije. To bi moglo pomoći mnogim ženama koje imaju poteškoća s umjetnom oplodnjom  te bi općenito moglo omogućiti duže razdoblje plodnosti. No, isto tako, mogla bi se razbiti jako stara dogma da se žena rađa s ograničenom zalihom jajnih stanica! Je li vrijeme za ponovno pisanje udžbenika?

Znanstvenici iz Šangaja prvi su objavili rezultate eksperimenata na ženkama miševa koji su upućivali na postojanost matičnih stanica u jajnicima koje su imale sposobnost stvaranja novih jajnih stanica. Ovo je, dakako, bilo prihvaćeno s velikom sumnjom. No, skupina znanstvenika pod vodstvom Jonathana Tillya iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu potvrdila je ove rezultate, te su daljnjim istraživanjima  dokazali postojanost ovih matičnih stanica i kod ljudi.

Tijekom istraživanja koristili su smrznute jajnike osoba koje su se podvrgnule promjeni spola. Metoda prepoznavanja i odvajanja stanica temeljila se na tehnici fluorescencijski označenih antitijela vezanih za određeni protein koji se nalazio na površini matičnih jajnih stanica. Potom je uslijedio temeljit pregled svake stanice  i odvajanje oštećenih, neoznačenih te stanica kasnijeg stadija razvoja koje nose taj protein na vanjskoj strani membrane.

Znanstvenici su nazvali te stanice oogonijalne matične stanice (slobodan prijevod, od eng.oogonial stem cells). Daljnji eksperimenti i testiranja s matičnim stanicama uključivali su označavanje fluorescencijskim antitijelima i njihovo uvođenje ispod kože miševa. Nakon dva tjedna, oogonijalne matične stanice formirale su stanice koje su izgledale poput oocita (stadija u razvoju jajne stanice) i koje su izražavale genetičke oznake staničnog tipa oocita.

Novija istraživanja govore da matične stanice postoje i kod žena u četrdesetim godinama. U budućnosti bi žene mogle zamrznuti svoje mlade matične jajne stanice za ponovnu implantaciju i produkciju novih jajnih stanica u kasnijoj dobi. Alternativno, mogu se pronaći hormoni  ili lijekovi koji bi ponovno reaktivirali te stanice. Produciranjem jajnih stanica u in vitro uvjetima putem matičnih stanica omogućio bi se beskonačan broj jajnih stanica. Daljnja istraživanja se temelje na pronalasku hormona ili lijekova koji bi mogli potaknuti stanice da dalje proizvode jajne stanice i uspore biološki sat žena.

Izvor. biologija.com.hr

Piše: Ivan Andreas Stančik
22.07.2012. 18:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh