« Žene
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
BUDITE NAČISTO SA SOBOM

Žene s implantatima u grudima sklonije suicidu

Žene se često uopće ne zapitaju dublje zašto uopće žele ići na povećanje grudi

Grudi
Grudi (Shutterstock)
Više o

žene

,

samoubojstvo

,

suicid

,

grudi

,

implantati za grudi

Mnoge se žene odlučuju na estetske operacije s nadom da će im one promijeniti život, naravno, na bolje. Nažalost, piše portal Intimatemedicine, istraživanja nam govore drugačiju istinu.

Ovog se puta nećemo posvetiti eventualnim fizičkim tegobama koje mogu uzrokovati implantati. Radije ćemo nekoliko riječi namijeniti tome kako 'umjetne grudi' utječu na ženino psihičko stanje. Na početku je učinak operacije vrlo pozitivan. Žene su vrlo uzbuđene zbog novog stanja. Ipak, s vremenom to uzbuđenje slabi.

Razlog je prije svega u samim ženama koje se odlučuju na tu operaciju. Mnogo puta se radi o ženama koje svoje nedostatke žele ukloniti pomoću operacije. Često se ni ne zapitaju dublje o pravom razlogu svojeg nezadovoljstva.

Rizik od samoubojstva je svake godine nakon operacije sve veći

Loren Lipworth je sa suradnicima provela istraživanje na Sveučilišnom medicinskom centru Vanderbilt u Tennesseeju. Pratili su 3.572 Šveđanki koje su dobile grudne implantate između 1965. i 1993. godine.

Pregledali su smrtovnice i utvrđivali uzroke smrti. U istraživanje nisu bile uključene žene koje su dobile implantate nakon operacije raka dojke.

Među ženama s prsnim implantatima je 2 do 3 puta veća vjerojatnost da će izvršiti samoubojstvo nego među onima koje nemaju implantate. Rizik je u prvih deset godina manji, a s godinama se povećava. Dakle, što je više vremena proteklo od zahvata, veći je rizik. Dvadeset godina nakon operacije rizik je šest puta veći. Isto tako je među ženama s prsnim implantatima veći rizik od smrti zbog alkoholizma ili uzimanja prevelike količine opojnih sredstava.

Koji su uzroci?

Sreća koju žena osjeća i nova pažnja koja joj se udjeljuje nakon operacije s vremenom izblijedi. Ako malo poprsje nije bilo osnovni uzrok frustracije, žena će ubrzo spoznati da joj nove grudi same po sebi ne mogu donijeti željenu samosvijest i sreću.

Sve to ukazuje na puno veći problem kod većina žena. Problem je u prihvaćanju sebe, a to premašuje broj grudnjaka, objašnjavaju stručnjaci. Depresiju i nedostatak samosvijesti ne može riješiti kirurški skalpel.

Međutim, mnogi ovakvim straživanjima ponekad predbacuju metodološke manjkavosti. Unatoč svemu navedenom, visoku stopu smrtnosti ne možemo previdjeti. Nadalje, nudi nam se i drugačije objašnjenje. Veliku smrtnost može uzrokovati oštećenje implantata i potreba za novom operacijom što si je mnoge žene ne mogu priuštiti ili joj se ne žele još jednom podvrgnuti. Mnoge zbog toga trpe bolove i psihičke posljedice.

Realističan pogled na život i svijest o tome što žena očekuje od svojih novih grudi vrlo su važni. Unatoč tome što je operacija na prvi pogled poput čarolije, kasnije može imati katastrofalne posljedice.

17.07.2011. 20:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh