« Seks
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO ...

Žene postaju plodnije od više seksa

Bjelančevine iz sperme pretvaraju se u hormonalni signal ženskom mozgu, koji automatski regulira razine ostalih hormona u ženskom tijelu koji javljaju jajniku da oslobodi jajnu stanicu

Mali plivači višestruko su korisni
Mali plivači višestruko su korisni (Arhiva)
Više o

sperma

,

hormoni

,

plodnost

,

ovulacija

,

muško sjeme

,

poticanje

U zadnje je vrijeme sperma postala predmetom znanstvenih istraživanja koja traže korisne osobine te muške izlučevine. Naravno, osim što je potrebna kako bi se začelo dijete, sperma se pokazala dobrim receptom za jutarnju mučninu kod trudnica, a najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Saskatchewan pokazalo je da sperma igra ključnu ulogu u poticanju ovulacije.

Naime, bjelančevina iz sperme pretvara se u hormonalni signal ženskom mozgu, koji automatski regulira razine ostalih hormona u ženskom tijelu koji javljaju jajniku da oslobodi jajnu stanicu.

Ovaj ovulacijski signal znanstvenici su pronašli kod više vrsta sisavaca kao što su ljame ili zečevi, a tek nedavno je izoliran i kod ljudi. Muški sisavci obično imaju dopunske seksualne žlijezde zadužene za potrebne bjelančevine u spermi, ali ovaj mehanizam je još prilično nepoznat znanstvenicima. 

Do sada je objašnjeno da bjelančevina nazvana ovulacijski indukcijski faktor funkcionira kroz hipotalamus mozga žene, koji je poveznica živčanog i endokrinog sustava kroz hipofizu.

22.08.2012. 17:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh