« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
SINDIKATI

Žene nisu ravnopravne na tržištu rada

Žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto niže plaće od muškaraca, sve im je teže uskladiti posao i brigu o obitelji te su često primorane žrtvovati karijeru i ambicije

Žene su i dalje potplaćene
Žene su i dalje potplaćene (Arhiva)
Više o

žene

,

tržište rada

,

ravnopravnost spolova

,

Dan žena

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorili su kako su žene u Hrvatskoj još uvijek spriječene u dostizanju pune ravnopravnosti na tržištu rada, teže se zapošljavaju i manje su plaćene od muškaraca, a najviše ih radi u slabije plaćenim sektorima, poput trgovine, zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, u kojima su na rukovodećim pozicijama uglavnom muškarci.

Čestitajući radnicama, ženama i majkama Međunarodni dan žena, u HURS-u ističu kako žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto niže plaće od muškaraca, sve im je teže uskladiti posao i brigu o obitelji te su često primorane žrtvovati karijeru i ambicije ili odgađati formiranje obitelji.

'Žene u trgovini imaju male plaće. Pored toga, rade i vikendima. Vrtići vikendom ne rade, barem ovi redovni, jeftiniji. Tko onda čuva djecu trgovkinja ili radnica u zdravstvu dok im majke vikendom rade? Na ovo pitanje danas - na dan žena 2016., u punopravnoj članici Europske unije koja će svakom novorođenčetu uskoro poklanjati po tisuću eura - nemamo odgovora. Zato se ostavimo floskula o promicanju nataliteta i zaštiti majčinstva. Ženama u Hrvatskoj ne trebaju teatralne geste. Specifičnim problemima radnica trebamo pristupiti temeljito i sustavno. Drugim riječima, ne poklanjajmo ženama karanfile za Dan žena, poklanjajmo im ih svaki dan', poručili su iz HURS-a.

SSSH poziva na razbijanje staklenih zidova i stropova koji segregiraju muškarce i žene u različite profesije te na postizanje veće rodne jednakosti na tržištu rada.

08.03.2016. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh