« Žene
objavljeno prije 2 mjeseca
STVARNO?

Žene i psihopatija: Razbijanje mitova i stvarnost

Istraživanja su pokazala da su žene manje sklonije razvijanju psihopatskih osobina od muškaraca...

Hmmm....
Hmmm.... (Arhiva)

Psihopatija je kompleksno psihijatrijsko stanje koje je dugo povezano s muškarcima, no istraživanja su sve češće pokazala da žene također mogu biti psihopati, iako u manjem broju u usporedbi s muškarcima. Dok se psihopatija često percipira kao osobina dominantno prisutna kod muškaraca, treba sagledati i prisutnost ovog poremećaja među ženskom populacijom.

Istraživanja su pokazala da su žene manje sklonije razvijanju psihopatskih osobina od muškaraca, ali one koje ih posjeduju često izazivaju iznenađenje i zainteresiranost zbog odstupanja od tradicionalnih rodnih stereotipa. Kako bi se bolje razumjela prisutnost psihopatije među ženama, bitno je razmotriti kako se ona manifestira u njihovom ponašanju i kakve posljedice to može imati.

Jedna od važnih razlika u manifestaciji psihopatije kod žena jest ta što one često koriste emocionalnu manipulaciju i društvenu lukavost kao sredstvo kontrole nad drugima, dok muškarci češće pokazuju agresivnost i impulzivnost. Ovo često rezultira time da su psihopatkinje manje prepoznatljive i teže identificiraju u društvu.

Prema istraživanjima, udio žena među psihopatima je oko 15-20%, što je značajno manje u odnosu na muškarce. Ovaj manji postotak ne znači da su žene manje sposobne ili manje sklonije psihopatiji, već može biti povezan s različitim društvenim i biološkim čimbenicima koji utječu na razvoj ovog poremećaja.

Važno je istaknuti da je dijagnoza psihopatije kompleksna i zahtijeva stručnu procjenu. Žene koje ispoljavaju psihopatske osobine često su manipulativne, nedostaju im empatija i osjećaj krivnje, te često pokazuju impulsivno i riskantno ponašanje. Međutim, ovi simptomi mogu biti manje očiti ili se drugačije manifestirati kod žena, što dodatno otežava prepoznavanje.

Posljedice prisutnosti psihopatije među ženama mogu biti ozbiljne, kako za same žene, tako i za njihovo okruženje. Često se povezuju s disfunkcionalnim interpersonalnim odnosima, manipulacijom partnera, obitelji ili kolega na poslu te s izostankom osjećaja odgovornosti za vlastite postupke. To može dovesti do problema u svim sferama života, uključujući karijeru, obiteljske odnose te društvenu integraciju.

Kako bi se bolje razumjela prisutnost psihopatije među ženama, potrebno je daljnje istraživanje i edukacija kako među stručnjacima tako i u široj javnosti. Razbijanje stereotipa o psihopatiji kao isključivo muškom poremećaju važno je kako bi se osigurala pravovremena dijagnoza i adekvatna podrška za sve osobe koje se bore s ovim kompleksnim stanjem, bez obzira na spol.

26.02.2024. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh