« Život
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
EHHH...

Žene i dalje žive duže od muškaraca, zašto?

Nije do kraja jasno utječuli neki biološki čimbenici na očuvanje telomera u žena, no po svemu sudeći ženski spolni hormon estrogen u tome igra ulogu

Ženama dugovječnost lakše ide...
Ženama dugovječnost lakše ide... (Arhiva)
Više o

žene

,

dugovječnost

,

muškarci

,

telomeri

Dugovječnost obično povezujemo sa ženama - i u pravu smo, jer bez obzira na smanjenje razlika u očekivanoj životnoj dobi, žene u prosjeku žive 4.9 godina dulje od pripadnika "jačeg" spola.

U čemu je stvar? U telomerima, tvrde znanstvenici, završecima DNK-a koji su odgovorni za vitalnost, zdravlje i dugovječnost.

Naime, telomeri se skraćuju starenjem uzrokujući propadanje DNK-a. Zasad nije do kraja jasno utječuli neki biološki čimbenici na očuvanje telomera u žena, no po svemu sudeći ženski spolni hormon estrogen u tome igra ulogu.

"Estrogen snižava loš, a povisuje dobar  kolesterol i čuva krvne stanice što dovdodi do regulacijekrvnog tlaka. Također čuva reproduktivno zdravlje žene i mentalno zdravlje", kaže dr. Joann V. Pinkerton, izvršna direktorica Američkog društva za menopauzu.

"Neke studije pokazuju da izloženost telomera estrogenu aktivira enzime koji ih štite", objašnjava Pinkerton. Estrogen se u ovom slučaju ponaša kao antioksidans. Stvara štit i koji čuva delikatne završetke DNK. No, nije sve tako jednostavno. I stanice raka koriste enzim telomerazu (odgovoran za očuvanje telomera) za svoj rast, što znači da estrogen može biti dvosjekli mač.  

Kako biste zaštitili svoje telomere, Pinkerton savjetuje kvalitetniji način života. "Umjesto da trošte novce na testiranje svojih telomera (možete napraviti test koji će pokazati duljinu telomera), Pinkerton savjetuje da poradite na kvaliteti života i tako ih zaštitite.

"Vježbajte, hranite se mediteranski, spavajte dovoljno, smanjite stres koliko god je to moguće", zaključuje ova liječnica. 

05.10.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh