« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
sh..sh..sh..shoe people

Žene će u ime mode trpjeti i bol

Četiri žene od deset kupit će cipele koje su im preuske, previsoke, premalene i tijesne znajući da će im to nanijeti bol

Ovakve će vas cipele sigurno žuljati
Ovakve će vas cipele sigurno žuljati (Arhiva)
Više o

cipele

,

visoke potpetice

,

bol u stopalima

,

markirane cipele

,

zdravlje stopala

Bez potpetica se ne može. I sve to u ime mode. Britanska organizacija Society of Chiropodists and Podiatrists, koju sačinjavaju vrsni stručnjaci za probleme stopala i pedikeri, iznijela je na svijetlo začuđujuće rezultate anketa provedenih među ženama.

Ispada da 37 posto od 2 tisuće ispitanih nosi ili je već nosilo cipele koje su lijepe ali neudobne. Ta je ludost prisutna i kod 17 posto muškaraca koji su spremni kupiti mokasine ili cipele na vezanje iako im veličina uopće ne odgovara. 

Zabrinjavajuće je da od 80 posto žena koje priznaju da imaju probleme s nogama zbog cipela, samo je 40 posto zatražilo pomoć profesionalaca. Za cipele posljednje mode pati se u tišini.

„Mnogi od nas ne uspijevaju odoljeti želji da pratimo posljednji krik mode, no važno je sjetiti se da kupnjom i nošenjem cipela koje nam štete nećemo osjećati bol samo jednu večer već ćemo ozbiljno ugroziti  zdravlje nogu", rekla je Lorraine Jones, jedna od podijatara (stručnjaka za probleme stopala).

Upozorava da čim se osjeti mala nelagoda tijekom isprobavanja cipela, nije ih dobro kupiti. Cipele s visokim potpeticama,osim što vam daju par centimetara visine, uzrokuju i bolove. No one nisu ništa u usporedbi s cipelama bez vezica u kojima vam noga šeće naprijed-nazad ili vam stišće prste.

Prema britanskim podijatrima najgore su ipak cipele od kože,  s jako visokom potpeticom, previše otvorene i malog uskog vrha.

„Iako se mnogi problemi stopala mogu spriječiti, većina je povezana s uporabom krivih cipela ili pak nekvalitetnih. Ako vam najmodernije markirane cipele toliko 'trebaju' da izbjegavate one s ravnim đonom ili malom petom , najpametnije je da s vremena na vrijeme napravite promjenu i odmorite noge noseći nešto sasvim obično", kaže stručnjakinja.

„I svakako se obratite liječniku ili stručnjaku ako imate probleme sa stopalima. Podsjećam da je za žene najbolja visina potpetice do 4 centimetra s okruglim dnom . Sandale, visoke pete i svečane cipele ipak ostavite za posebne prigode."

10.09.2011. 20:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh