« Žene
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
LOOL

Žene biraju muškarce prema mirisu?

Iako ste možda pomislili da se radi o biranju onih koji manje loše mirišu (da ne kažemo smrde), zapravo se radi o nečem sasvim drugom

Kako vam miriši vaš muškarac?
Kako vam miriši vaš muškarac? (Dreamstime)
Više o

žene

,

partneri

,

muškarci

,

miris

,

MHC

Žene biraju partnere prema mirisu, pokazalo je jedno istraživanje Laboratorija za imunogenetiku i histokompatibilnost Sveučilišta Parana, a što je najzanimljivije, ne radi se o jednostavnom tjelesnom mirisu koji se, u slučaju da je neugodan, prikriva parfemima ili dezodoransima.

Zapravo se radi o setu gena koji je nazvan MHC i koji treba biti komplementaran MHC-u žene kako bi partner bio što bolji i osigurao potomstvu najbolje šanse za preživljavanje, tvrdi voditeljica istraživanja Marie da Graca Bicalho.

Naime, u istraživanju je dokazano da ljudi koji imaju različite molekule MHC-a češće biraju jedni druge za partnere od onih koji imaju vrlo slične molekule, što zapravo osigurava biološku raznolikost i zdravu reprodukciju.

No, postoji i jedna kvaka - u slučaju da uzimate hormonsku kontracepciju, vaši će biološki instikti biti prigušeni i nećete moći procijeniti partnera na temelju mirisa. 

Štoviše, za slučaj da ste baš ozbiljno poželjeli pronaći novog partnera, preporučuje se korištenje nekog drugog oblika kontracepcije barem šest mjeseci kako biste vratili biološki instinkt.

06.03.2014. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh