« Knjiga
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
NOVI NASLOVI

„Žena u kabini 10“ odličan je primjer klasičnog krimića, ali za nove generacije

Žena u kabini 10 - Ruth Ware
Žena u kabini 10 - Ruth Ware (Arhiva)
Više o

knjige

,

recenzije

,

Žena u kabini 10

,

Ruth Ware

Ruth Ware trenutačno je jedna od najpopularnijih autorica krimića/trilera u svijetu. Iznimno je popularna među holivudskom elitom, pa ne čudi da se interes prelio na top-ljestvice. Dosad su kod nas objavljena dva romana: „U mračnoj, mračnoj šumi" i ovaj, novi „Žena u kabini 10".

Ono što karakterizira autoricu su knjige što stoje svaka za sebe, sa svojim zasebnim radnjama i likovima. U novom romanu ona se okreće klasičnom zapletu ubojstva u ograničenom prostoru.

Lo Blacklock, naša junakinja, živi u Londonu, nije jako sretna, povremeno je žrtva paničnih napadaja, često voli popiti tablete za smirenje i malo alkohola. No nemojte misliti da nije pri sebi, njezin glas - roman je pisan u prvom licu - prilično je suvisao. Upoznajemo je kada se jedne večeri probudi s provalnikom u vlastitom stanu. To je šokira jer osjeća provalu u svoju intimu, koja ionako nije sređena.

Ubrzo upoznajemo i njezina partnera i shvaćamo da im veza nije nešto na čemu ćete im zavidjeti. Lo ga, čini se, voli, ali u sebi nosi neku neodlučnost koja je muči. Ovo je sve važno jer će joj se već sljedeći dan život drastično promijeniti, a njezino psihičko stanje bit će bit će u središtu radnje.

Njezina šefica nije u mogućnosti otići na putovanje luksuznog kruzera o kojem bi trebala napisati reportažu pa za to zadužuje Lo. Ona se otisne na putovanje u nadi da će joj to pomoći u karijeri, a možda i izgladiti nabore stvorene traumom razbojništva. Taj „luksuzni kruzer" zapravo je mali brod sa samo 10 kabina. Putnici na njemu vrlo su bogati i pomalo ekscentrični, i ovaj dio romana čita se pomalo kao chick-lit. Na brodu čak sreće svojeg bivšeg partnera kojem priznaje koliko ju je pogodila provala u stan. Osim raznih likova, upoznaje i ženu iz kabine 10 koja joj posuđuje maskaru.

A sada pravi zaplet. Nakon pijane noći, Lo čuje buku iz susjedne kabine te joj se učini kako je vidjela tijelo žene kako pluta u moru. Odmah nastaje panika i mobilizacija. To će sigurno biti lako riješiti, bilo ubojstvo ili ne, zar ne? Ipak je na brodu vrlo ograničen broj ljudi. Krivo! Žena u kabini 10 nije uopće prijavljena na brod i nitko je nije vidio. Što se događa?

Lo pokušava uvjeriti svoje suputnike da se ubojstvo stvarno dogodilo, ali jao, nitko joj ne vjeruje - što zbog njezina pijanstva, što zbog traume koju je spominjala. A i onome tko je počinio zločin ne odgovara da se išta sazna. I tu počinje njezina prava borba; ona se iz osobe koja je nesigurna pretvara u čvrstu ženu koja će se boriti za istinu, a ujedno i za svoj život. Odličan triler s daškom feminizma i junakinjom na koju ćete prvo gledati s podozrenjem, a kasnije za nju navijati. Stil je vrlo jasan i koncizan, a radnja je ubrzana - kako odmičemo s čitanjem postaje sve brža i brža. Nemojte propustiti.

07.01.2018. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh