« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
PAPISA IVANA

Žena koja je uspjela postati papa

Junakinja je jedna od najkontroverznijih žena u povijesti, koja se maskirala u muškarca i napredovala do papinskog položaja, najmoćnijeg položaja onog doba.

Fotografija vijesti
Više o

donna woolfolk cross

,

papisa ivana

,

žena papa

Ne zna se pouzdano je li papisa Ivana, odnosno papa Ivan Engleski kako je sebe nazvala, uistinu postojala ili je ta priča tek srednjovjekovna legenda. No, nakon što ju je američka spisateljica Donna Woolfolk Cross oblikovala u svom romanu ‘Papisa Ivana’, koji je ovih dana izašao i u Hrvatskoj u izdanju Naklade Ljevak, poželimo da je stvarna, povijesna osoba, samo zato što je izuzetan užitak čitati o takvim, u povijesti rijetkim junacima koji su se samo snagom vlastite vizije uspjeli suprotstaviti strukturama moći svojega vremena.

A junakinja je jedna od najkontroverznijih žena u povijesti, koja se maskirala u muškarca i napredovala do papinskog položaja, najmoćnijeg položaja onog doba.

Filmska premijera najavljena za 2009. godinuPrema romanu ‘Papisa Ivana’ snima se film u režiji Sönkea Wortmanna u kojem će papisu Ivanu glumiti Franka Potente, a čija je premijera najavljena za 2009. godinu.  Kad njezin stariji brat pogine u napadu Vikinga, briljantna mlada Ivana preuzima njegov identitet i odlazi u benediktinski samostan, gdje se pod imenom Ivan Engleski obrazuje kao svećenik i izlječitelj.

Napustivši samostan otputi se u Rim, gdje se upleće u opasno kolo moći, strasti i politike, neprestano riskirajući život dok se uspinje prema najvišem prijestolju Zapadnog svijeta.

Donna Woolfolk Cross rasvjetljuje vrijeme 9. stoljeća i njegov milje barbara, politike, vjerskih propitivanja i religije općenito. Roman ‘Papisa Ivana’ priča je o strasti i vjeri, kao i podsjetnik da u povijesti uvijek ostaje nešto što se ne mijenja, ma koliko se mijenjala pozornica i oni koji na njoj igraju. 

Piše: Željko Špoljar
28.01.2008. 21:58:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh