« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci

Što čitati ovaj tjedan?

Fotografija vijesti
Više o

preporuka tjedna

Moderna vremena Info za Metro Express preporučuju tjedno štivo

Said:
Zvijer koje nema: Bestijarij

Od knjige Franza Bleia Bestiarium der Literatur (Književni bestijarij) iz 1920. godine, neobična zoologija postala je posebnom književnom vrstom. Said ponovno oživljava ovaj žanr i stvara duhoviti panoptikum koji obiluje porugom, satirom i erotikom. Kroz 74 ironična portreta životinja perzijsko-njemački liričar Said najviše progovara o nama samima, o gorko-slatkom životu i društveno omeđenim putanjama kojima hodimo, o katkad začudnim osobinama koje posjeduju njegovi animalule, mukarina ili baran.

prevela Štefica Martić
Aora komunikacije
86 str., 95,00

Antologija hrvatskoga pjesništva:
Od davnina pa do naših dana
 

Antologija je razdijeljena u devet cjelina: Jesen srednjega vijeka (XIII.-XV.stoljeće); Humanizam i renesansa (XVI. stoljeće); Manirizam i barok (XVII. i XVIII. stoljeće); Klasicizam, predromantizam i utonulo kulturno dobro (XVIII. i XIX. stoljeće); Romantizam (XIX. stoljeće); Moderna (1895. -1914.); Sumrak čovječanstva (1915. - 1950.); Druga moderna (1950. - 1990.) i Suvremeno mnogoglasje (od 1990. do naših dana). Svaka cjelina počinje esejem priređivača Ante Stamaća, koji pripovijeda o poetici i pjesničkim veličinama tog razdoblja.

priredio Ante Stamać
Školska knjiga
950 str., 375,00

Per Olov Enquist:
Knjiga o Blanche i Marie

Per Olov Enquist ponovno je pronašao inspiraciju u povijesnim zapisima, istražujući složen odnos između dviju najznačajnijih žena dvadesetog stoljeća: Blanche Wittman, slavne pacijentice profesora J. M. Charcota liječene od histerije u pariškoj bolnici Salpetriere, i Marie Curie, fizičarke i kemičarke, dobitnice dviju Nobelovih nagrada. Dok znanstvenica nastoji otkriti prirodu zračenja, Blanche, njezina asistentica, triput podvrgnuta amputaciji, ispunjava tri bilježnice svojim istraživanjem naoko jednostavnog pitanja: Što je ljubav?

prevela Željka Černok
Fraktura
220 str., 139,00

Raymond Queneau:
Stilske vježbe

Četrdeset godina nakon hrvatske kazališne premijere i šezdeset godina nakon objavljivanja izvornog teksta ‘Stilskih vježbi’, objavljeno je i prvo hrvatsko izdanje tog slavnog djela Raymonda Queneaua. Uz prijevod izvornog teksta, u knjizi se nalazi adaptirani tekst za najdugovječniju i najizvođeniju kazališnu predstavu na ovim prostorima, kao i nadahnuti pogovor pisan specijalno za ovu priliku iz pera Pere Kvrgića, legendarnog kazališnog prvaka koji u ‘Stilskim vježbama’ igra od prvoga dana.

preveo Vladimir Gerić
Šareni dućan
168 str., 79,00

Grupa autora:
Excel 2007: na dlanu

Priručnik na pregledan i sistematičan način objašnjava korisnicima kako napraviti djelotvornije radne knjige upotrebom novog, na rezultate orijentiranog sučelja: kako upotrijebiti alate za analizu podataka i tehnike za bolje odlučivanje, kako se služiti alatima za organiziranje, obradu i prikaz za stvaranje podataka u Excelu, integrirati podatke iz vanjskih izvora i dodati hiperlinkove, upotrijebiti uvjetno oblikovanje radi vizualizacije rezultata, kako naglasiti podatke upotrebom PivotTable i PivotChart izvještaja...

MIŠ
540 str., 195,00

Milan Pelc:
Renesansa

Bogatim ilustracijskim materijalom i arhitektonskim nacrtima (620 ilustracija, crno-bijelih i u koloru) knjiga daje cjelovit pregled renesansne umjetničke i umjetnoobrtne baštine u Hrvatskoj. U knjizi je iscrpno i sintetski prikazana umjetnička građa prema vrstama, pri čemu izbor građe nije određen načelom stilskog elitizma ili stilske čistoće - uključeni su ponajprije oni spomenici u kojima i na kojima postoji renesansna morfologija i motivika, odnosno naznake renesansnoga poimanja i oblikovanja.

Naklada Ljevak
640 str., 689,00

Josip Pavičić:
Ponedjeljak ujutro: Dnevnik 2005./2006./2007.

 Josip Pavičić bio je profesionalni novinar (kazališni i književni kritičar, jezični kroničar) od 1968. do 1991. godine, ali u novinama kontinuirano surađuje od gimnazijskih dana (prvi je novinski tekst objavio kao pučkoškolac, s deset godina) do danas, a prije 35 godina prihvatio se i pisanja dnevnika. Nije ga pisao svakog dana, ali rijetko kad s razmakom većim od tjedan dana. Knjiga se sastoji od dnevnih bilježaka (pretežno o ljudima s kojima je autor osobno komunicirao).

Naklada Pavičić
496 str., 220,00

Harvey Karp:
Najsretnija beba u kvartu

 Dr. Harvey Karp priznati je pedijatar i specijalist za dječji razvoj, autor uspješne knjige ‘Najsretnije dijete u kvartu’ u kojoj se bavi problematikom odgoja djece u dobi od jedne do četiri godine. U ovoj se pak knjizi bavi brigom za novorođenče te govori o temama koje zaokupljaju roditelje - o dojenju, korištenju dude varalice, umirujućim masažama, uspavljivanju, sindromu iznenadne smrti, postporođajnoj depresiji. Iz knjige ćete naučiti i kako smiriti dijete u samo nekoliko minuta posebnom tehnikom smirivanja u pet koraka.

prevela Aleksandra Barlović
Planetopija
255 str., 150,00

Berislav Jandrić:
Kontroverze iz suvremene hrvatske povijesti II.

 Drugi svezak ‘Kontroverzi...’ napisan je po matrici prvoga - uvodni tekst, članci o pojedinim zanimljivim temama, zaključak te izbor izvornih dokumenata koji pružaju plastičnu sliku hrvatske poslijeratne stvarnosti. Neki od njih do danas nisu suviše poznati javnosti, pogotovo mlađem naraštaju, rođenom nakon rata, ali ni rođenima nakon hrvatskog proljeća. Rasprave, događaji koje su ovdje prezentirani, studentske demonstracije 1968. u Zagrebu, progon i represije...

Srednja Europa
527 str., 210,00

Caroline M. Myss:
Dvorac duše

Poznata spisateljica duhovne literature stvorila je iznimno djelo u kojemu iznosi jedinstvene uvide i otkrića. Kao temeljni predložak za ovo suvremeno duhovno putovanje Caroline Myss koristi djelo ‘Zamak duše’ Tereze Avilske. Prilagođavajući Terezinu viziju duše, Caroline Myss pomaže nam da upoznamo različite vidove vlastitoga jastva, vlastite duše i vlastitoga duha.

Ovo zanimljivo novo učenje suvremenog misticizma ujedno je i sinteza psihologije svijesti te istočnjačke i zapadnjačke mistične tradicije.

prevela Aleksandra Mihaljević Barlović
Dvostruka duga
344 str., 150,00

28.01.2008. 22:06:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh