« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
COTEX CEREBRI

Zen meditacija povećat će vam toleranciju na bol

Brojni meditacijski položaji ustvari su vrlo nezgodni, bolni i neudobni. Upravo se zato prilikom meditacije „mozak navikava na bol"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

bol

,

korteks

,

zen meditacija

,

moždana kora

,

tolerancija

Zen meditacija mijenja strukturu moždane kore do te mjere da onaj koji je prakticira manje osjeća bol. Bar tako sugerira studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Montreal čiji su rezultati objavljeni u časopisu Emotion. Doktorand Joshua A. Grant sa spomenutog sveučilišta s kolegama je ispitivao toleranciju na bol izazvanu toplinom na 17 praktikanata zen meditacije i 18 osoba koje ju nikada nisu isprobale. Zatim je pregledano stanje strukture mozga obaju grupa preko magnetne rezonance. Istraživači su zaključili da zen meditatori lakše podnose bol, odnosno da je manje osjećaju, a istovremeno da se kod njih struktura moždane kore znatno razlikuje od one kod osoba koje ne meditiraju. U ranijoj studiji Grant je već ispitivao povezanost tolerancije na bol i meditacije. Uglavnom, pokazalo se da praktikanti zen meditacije mogu bez problema na koži izdržati temperaturu od 53 stupnjeva Celzijevih i sniziti osjetljivost za 18 posto u odnosu na „običan puk".

Istraživači tvrde da ih to saznanje nimalo ne iznenađuje jer su brojni meditacijski položaji ustvari vrlo nezgodni, bolni i neudobni. Upravo se zato prilikom meditacije „mozak navikava na bol" što u konačnici može rezultirati općenito manjom osjetljivošću na nju. Koliko god se činilo nelogičnim, meditacija obično podrazumijeva dugotrajno ostajanje u jednom položaju, a to znači da je potreban ogroman napor kako bi se osoba u njemu zadržala. Nadalje, meditacijom se usporava disanje - osoba može udahnuti i izdahnuti samo 12 puta u minuti za razliku od „normalnih" 15.

„Smanjenje frekventnosti disanja izaziva opuštanje tijela što kao rezultat ima manju osjetljivost na bol", objašnjava Grant. Rezultati su potaknuli istraživače da preporuče zen meditaciju ne samo kao način za ublažavanje boli već i kao sredstvo za očuvanje „sive tvari", naročito kod osoba treće dobi ili bolesnika kod kojih je funkcionalnost moždane kore na neki način kompromitirana. Ipak, uzimajući u obzir kompleksnost meditacijskih položaja i neugodu koju izaziva dugotrajno nastojanje da se ostane u jednom položaju, teško je povjerovati da će liječnici preporučati zen meditaciju kao novu vrstu analgetika.

18.03.2010. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh