« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ULAGANJE U BUDUĆNOST

Zemlje u razvoju brže tehnološki napreduju

Unatoč povećanju dohotka, zaostatak za bogatim zemljama i dalje je velik

Više o

zemlje u razvoju

UBRZANI tehnološki napredak u zemljama u razvoju pridonio je povećanju dohotka i smanjenju udjela stanovništva koje živi u apsolutnom siromaštvu sa 29 posto, koliko je iznosio 1990., na 18 posto u 2004. godini, navodi se u izvješću ‘Globalni ekonomski izgledi za 2008. godinu' koje je u utorak objavila Svjetska banka.

Inozemne tehnologije

Unatoč tim ostvarenjima, tehnološki raskorak između bogatih i siromašnih zemalja i dalje je golem, a kapacitet gospodarstava u razvoju u pogledu usvajanja novih tehnologija i dalje slab. - Tehnološki napredak ostvarivao se 40 do 60 posto brže u zemljama u razvoju nego u bogatim zemljama u razdoblju od devedesetih godina 20. stoljeća do početka 21. stoljeća. No, unatoč tome, zemlje u razvoju još moraju prijeći dug put, budući da razina tehnologije kojom se koriste predstavlja tek četvrtinu tehnologije koja se koristi u zemljama visokog dohotka - kaže Andrew Burns, glavni ekonomist i glavni autor izvješća.

U poglavlju ‘Širenje tehnologije u zemljama u razvoju', izvješće Svjetske banke ističe kako je nedavno ostvareni napredak posljedica veće izloženosti inozemnim tehnologijama. Promatrana kroz udio u strukturi BDP-a, razina uvoza visoke tehnologije i izravnih stranih ulaganja udvostručila se od početka devedesetih godina 20. stoljeća.

- Jačanje trgovinskih i investicijskih kontakata sa zemljama visokog dohotka, često potpomognuto i migracijama, bilo je ključni element tehnološkog napretka zemalja u razvoju. Međutim, otvorenost sama po sebi nije dovoljna. Da bi te zemlje nastavile hvatati korak, dodatni napor treba uložiti u izobrazbu, upravljanje, osnovnu infrastrukturu i veze s migrantskim zajednicama - rekao je Uri Dadush, direktor Grupe za razvojne izglede Svjetske banke.

Značaj širenja

U izvješću se naglašava da slabo širenje tehnologije unutar zemalja predstavlja prepreku tehnološkim postignućima u mnogim zemljama. Dakle, premda veliki centri i vodeća poduzeća u Brazilu, Indiji i Kini možda posluju na razini blizu globalne tehnološke granice, većina poduzeća u tim zemljama posluje na razini nižoj od jedne petine najviše razine produktivnosti.

U izvješću se navodi da je poboljšanje primjene inozemnih tehnologija od presudne važnosti za zemlje niske razine dohotka, ali i za zemlje srednje razine dohotka koje su već iskoristile komparativne prednosti niskih nadnica, ali ne i prednosti usavršenih vještina i znanja.


Piše: MEX
10.01.2008. 22:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh