« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
BORBA S KRIZOM

Zemlje G7 dogovorile koordiniranu akciju

Obećanje koordinirane akcije najvećih svjetskih industrijskih sila ojačalo je nade investitora da će ECB agresivno kupovati obveznice Italije i Španjolske

Fotografija vijesti
Više o

G7

,

financijska kriza

Na telefonskoj konferenciji održanoj prije otvorenja azijskih burzi, dužnosnici zemalja G7 odlučili su se na poduzimanje koordinirane akcije radi osiguranja likvidnosti i stabilnosti gospodarskog rasta, prenosi Hina.

Dužnosnici G7 objavili su i da će se konzultirati i surađivati u vezi akcija na valutnim tržištima u nadolazećim tjednima.

Između ostaloga, G7 je pozdravio i jučerašnje zajedničko priopćenje Francuske i Njemačke, te Europske središnje banke.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom su priopćenju pozvali da se "što skorije i u potpunosti primijene mjere što su ih najavile" Italija i Španjolska kako bi izašle iz dužničke krize.

Europska središnja banka (ECB), pak, u nedjelju navečer sa telefonske konferencije signalizirala je da bi mogla započeti kupnju talijanskih i španjolskih dužničkih papira, dok je američki ministar financija Timothy Geithner izjavio da su obveznice američke vlade snažne kao i prije smanjivanja rejtinga SAD-u od strane agencije Standard& Poor's s AAA na AA+.

Obećanje koordinirane akcije najvećih svjetskih industrijskih sila ojačalo je nade investitora da će ECB agresivno kupovati obveznice Italije i Španjolske, što je pomoglo jutros na azijskim burzama ograničiti negativni utjecaj snižavanje vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-u, s AAA na AA+, barem onakav kakvog su se pribojavali zakonodavci i analitičari.

Najvažniji azijski indeksi su u minusu, pri čemu je S&P azijskih dionica potonuo 2,7 posto, dok je primjerice indeks južnokorejske burze Kospi u minusu čak 7 posto.

Investitori sada s nestrpljenjem očekuju sastanak Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed, zakazan za utorak, a sve je više špekulacija da bi monetarni zakonodavci u SAD-u mogli razmotriti uvođenje trećeg kruga kvantitativnog monetarnog popuštanja radi poticanja američkog gospodarskog rasta.

08.08.2011. 09:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh