« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
LAŽNA UZBUNA

Zemlja bez problema može hraniti 9 milijardi ljudi

Kako navodi velika studija o održivosti, 9 milijardi ljudi, koliko se predviđa da će iznositi ljudska populacija 2050., neće morati gladovati

Realistično povećanje poljoprivredne proizvodnje može hraniti svakoga
Realistično povećanje poljoprivredne proizvodnje može hraniti svakoga (Wikipedia)
Više o

hrana

,

poljoprivreda

,

glad

,

Zemlja

,

rast populacije

Veliko 5-godišnje istraživanje provele su francuske agencije za poljoprivredu i razvoj, INRA i CIRAD. Radi se o izvješću koje donosi dobre vijesti. Naime, francuski tim počeo je s ciljem - 3000 kalorija dnevno po stanovniku planete, uključujući 500 iz životinjskih izvora - a zatim izradio globalni model prehrane, sa i bez ograničavanja stočarstva zbog očuvanja okoliša. Cilj je bio vidjeti kako se mogu postići određeni kalorijski standardi.

"Pronašli smo tri glavna uvjeta. Najveće iznenađenje jest da će neke regije ovisiti čak i više o uvozu, pa i ako njihova proizvodnja bude rasla", objašnjava Hervé Guyomard iz INRA-e. Ovo, kako tvrdi, znači da ćemo morati pronaći načine balansiranja pretjeranih fluktacija u svjetskim cijenama, kako se uvoz ne bi sprječavao. Osim toga, bogati će morati prestati toliko mnogo konzumirati.

Model sugerira da realistično povećanje poljoprivredne proizvodnje može hraniti svakoga, čak i ako farme poduzmu mjere zaštite okoliša, poput smanjenja sječe šuma i reduciranja upotrebe fosilnih goriva. Ključ leži u stvaranju detaljnih rješenja za različite regije.

To su glavni izazovi. Npr. masovna poljoprivreda tipično znači velike troškove na samo jedan usjev, što potiče bolesti i zahtjeva veće korištenje pesticida. Umjesto toga, istraživači namjeravaju pronaći načine pomoću kojih će farmeri povećati proizvodnju istovremeno zadržavajući bioraznolikost.

27.01.2011. 07:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh