« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 24 dana
INTERVJU

Željko Prstec i Muzej anđela

Mjesto gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta u varaždinskom Muzeju anđela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Željko Prstec

,

Muzej anđela

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec utemeljitelj je Muzeja anđela u Varaždinu, nesvakidašnje, čudesne ustanove.

Kako je sve počelo gospodine Prstec?

-Varaždinski Muzej anđela prvi je i jedinstven tematski muzej u regiji, koji u gradu postoji od 2011. godine. Dom je to mojim brojnim slikama . Ja sam vizure anđela ponad baroknoga grada naprosto uselio pod krovove prvoga hrvatskog glavnog grada. Muzej anđela dom je brojnim umjetninama nastalima u mojim mislima koji sa sjetom i poštovanjem gradim budućnost protkanu prošlošću stare barokne jezgre. Nastali su tako umjetnički radovi koje u Muzeju anđela redovito traže posjetitelji. Desetljeće već ovaj muzej krije nešto vrlo impresivno - na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena.

Što možemo vidjeti i doživjeti u Muzeju anđela ?

-Anđele,manje i veće, sa svih strana zemaljske kugle. No, krenimo redom. U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela. Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača - ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta".

Doista je riječ o jedinstvenom projektu.
-Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, a Županija je tako prepoznala i financijski nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja par excellence. Naime, iako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta.
Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora.

Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je meni, vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja koji sam svojim slikarstvom proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika - slikara. Izložba je postavljena u
posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova. Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta" upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek", dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog
kataloga, i u digitalnom obliku.

Što još reći o anđelima?

-A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz istaknutu priču kao poruku posjetiteljima. Donacije su u Muzej pristigle sa brojnih kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba „Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta" može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja 2023. godine.

Piše: Miroslav Pelikan
08.06.2023. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh