« Kultura
objavljeno prije 21 dan i 23 sata
OSVRT

Željko Čurčić, slikar svjedok vremena

O njegovom djelu objavljene su dvije kvalitetne monografije, koje na visokoj razini pokrivaju sve ključne elemente ovoga umjetnika

Željko Čurčić
Željko Čurčić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Čurčić

Slikar Željko Čurčić suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor složenog opusa, čest izlagač na brojnim izložbama, nedavno je uspješno prezentirao izbor djela za retrospektivu u Kulturnom centru Travno, u Zagrebu.

O njegovom djelu objavljene su dvije kvalitetne monografije, koje na visokoj razini pokrivaju sve ključne elemente ovoga umjetnika.

Svaki čovjek, svaki umjetnik, ostavlja svojim predanim, ponekad i strastvenim radom kao Željko Čurčić, trag o sebi, o svojem djelovanju, o svojim željama i nadanjima ali i promišljanja o neposrednoj okolini, svijetu u kome se nalazi.

Umjetnik je svjedok vremena, bilježeći suptilne, često i gotovo nevidljive aspekte života, pretvarajući u simbole u svojim uljima, crtežima.

Tako i slikar Željko Čurčić niže fragmente svojih sjećanja, doživljaja, izgovorenih ali i neizgovorenih riječi, upućenih pogleda, gesti, često nepotrebnih, u nisku svojih likovnih zapisa, bilo da je riječ o svakodnevnom življenju, glazbu, koja je čest motiv u njegovom raznolikom opusu.

Susrećemo odmjerene aktove, obnažena tijela privlačnih žena, čudesne kolorirane oblike, za koje ne znamo što su točno, tajnovite crteže.

Za mozaik svoga života slikar sastavlja malene obojane komadiće u impresivnu cjelinu, povezujući ideje i motive, realizirane slike, cikluse, ulja, crteže, stvarno i nestvarno, kontinuirano slikajući i promatrajući svijet kao svjedok vremena.

Slikar Željko Čurčić ostvario je osebujno, zanimljivo i nadahnuto likovno djelo, izvedeno specifičnim izvornim autorskim rukopisom.

Piše: Miroslav Pelikan
26.05.2024. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh